Nauka
44

Meksiko: Kopajući prometnu ulicu radnici otkrili skelet mamuta star najmanje 12.000 godina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Radnici koji su kopali prometnu cestu u meksičkom gradu Tultepec kako bi uradili drenažu, oduševili su paleontologe kada su pronašli skelet mamuta.

Na osnovu analize skeleta utvrđeno je da je bio visok 4,9 metara i težak oko 10 tona. Eksperti su izjavili kako je ova džinovska vrsta izumrla prije 12.000 i 14.000 godina, a ostaci u ostali u tlu samo nekoliko metara ispod nove civilizacije.

Radovi na uklanjanju skeleta su počeli u aprilu i skoro je u potpunosti uklonjen. Proces je tekao sporo jer su eksperti prvo morali pažljivo ukloniti prašinu staru hiljadama godina, a kosti su pritom morale ostati netaknute.

Pronađene su i kosti rebara, nogu i kralježnice zbog čega vjeruju da je mamut doživio strašnu sudbinu. Paleontolozi vjeruju da su ga ljudi isjekli i odnijeli njegovo meso i kožu. Imao je između 20 i 25 godina kada je umro. Pretpostavljaju da se zvijer zaglavila u mulju, a da su njegove dijelove tijela odnijele i druge životinje.

Pripadao je vrsti Mammuthus Columbi, odnosno porodici mamuta koji se živjeli u Sjevernoj i Centralnoj Americi. Samo na području Mexico Cityja pronađeno je 50 ostataka mamuta.