Izvještaj iz NASA-e
3

Količina arktičkog morskog leda rekordno mala

Klix.ba
Od kada je 1979. godine počelo satelitsko praćenje, Arktik je ove godine izgubio više morskog leda nego ikada ranije, rečeno je iz NASA-e. Naučnici vjeruju da je ovaj proces dio fundamentalnih promjena.

Ono što još više zabrinjava naučnike je činjenica da količina leda obično svoj minimum dostigne sredinom septembra pa zbog toga vjeruju da će se trenutna količina još više smanjiti.

Iz NASA-e kažu da trenutna količina leda iznosi 4,1 kvadratni kilometar, što je manje od dosadašnjeg rekorda od 4,17 kvadratnih kilometara, koliko je izmjereno 18. septembra 2007. godine, prenosi BBC.

Ledeni pokrivač se ponovo stvara za vrijeme arktičke zime, ali tokom posljednja tri desetljeća, pomoću satelita je zaključeno da se ljetni minimum smanjuje za 13 posto po desetljeću. Debljina leda se također smanjuje, a samim tim i ukupni volumen.

Joey Comiso, jedan od NASA-inih naučnika, vjeruje da je ovogodišnje topljenje leda uzrokovano proteklim toplim godinama, tokom kojih se topio višegodišnji led, koji je otporniji na visoke temperature.

"Prema kontekstu onoga što se dešavalo posljednjih nekoliko godina i pomoću satelitskih snimaka, možemo zaključiti da arktički ledeni pokrivač prolazi kroz fundamentalne promjene", rekao je Walt Meier iz Nacionalnog centra za snijeg i led.

Neki naučnici su već davno predvidjeli da će se povlačenje leda ubrzati i da će već oko 2016. godine Arktik ljeti biti bez ledenog pokrivača.

Nedavno istraživanje, urađeno na Univerzitetu u Readingu, tokom kojeg su korištene statističke tehnike i kompjuterske simulacije, je pokazalo da je između pet posto i 30 posto gubitka leda na Arktiku uzrokovano Atlantskim višegodišnjim oscilacijama, prirodnim fenomenom koji se ponavlja svakih 65 do 80 godina. Topla faza ovog ciklusa je nastupila sredinom 1970-ih godina. Međutim, sav ostali gubitak leda je uzrokovan ljudskom aktivnošću.