Nauka
3

Indijska letjelica nastavila putovanje ka Marsu nakon problema s motorom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijska letjelica za Mars uspješno je stigla u više dijelove Zemljine orbite, nakon kratkog problema sa motorima u ranijem pokušaju.

Indijska bespilotna letjelica počela je svoju misiju 5. novembra i krenula na 11-mjesečno putovanje ka Crvenoj planeti, a lansirana je prilično neobičnom metodom. U nedostatku dovoljno snažne rakete, koja bi je direktno izbacila iz Zemljine atmosfere i gravitacijskog polja, letjelica će kružiti oko zemlje do kraja mjeseca, sve dok ne postigne dovoljnu brzinu i oslobodi se.

Letjelica je sada uspješno dovršila svoj četvrti manevar uzdizanja u orbiti na 100 hiljada kilometara od Zemlje, nakon prvog pokušaja u kojem je kratko otkazao jedan od motora. Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) navodi kako ovaj problem neće biti prepreka u nastavku ambiciozne i jeftine svemirske misije.

Indija do sada nije pokušavala vršiti međuplanetarne misije, a više od polovine svih misija na Mars je propalo, uključujući i kinesku iz 2011. i japansku iz 2003. godine.

Cijena projekta iznosi samo 73 miliona dolara, što je manje od šestine NASA-ine misije koja bi trebala početi krajem ovog mjeseca.