Nauka
1

Indijska misija na Mars napustila Zemljinu orbitu

Klix.ba
Prva indijska misija na Mars napustila je Zemljinu orbitu, riješivši najkritičniju prepreku na svom putu ka Crvenom planetu.

Letjelica bi na Mars trebala stići narednog septembra, nakon putovanja dugog 10 mjeseci, a svi sistemi u letjelici funkcionišu normalno, saopćili su iz Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO).

"Ovo je prekretnica za sve nas. Indijski prvi pohod u međuplaneterni prostor sa vlastitim svemirskim brodom prikazat će naše tehnološke mogućnosti", izjavio je K. Radhakrishnan, predsjednik ISRO-a.

Indija je letjelicu lansirala 5. novembra, a 73 miliona dolara vrijedna misija trebala bi prikupiti fotografije i podatke kako funkcionišu vremenski sistemi na Marsu te gdje su nestale velike količine vode, za koje se smatra da su nekada postojale na ovom planetu.

Letjelica će također na Marsu potražiti metan, hemikaliju ključnu za životne procese.

Uspjeh letjelice Mangalyaan trebao bi dovesti Indiju rame uz rame sa SAD, Evropom I Rusijom, čije su letjelice već bile u orbiti Marsa ili su sletjele na nju. Ipak, manje od pola misija kao ovom planetu pokazalo se uspješnim.

Letjelica, teška 1.350kg, preći će 780 miliona kilometara za 300 dana. Budući da Indija nije imala dovoljno snažnu raketu, koja bi letjelicu lansirala van Zemljine atmosphere, Mangalyaan je kružila Zemljinom orbitom sve do kraja novembra, kada je dostigla dovoljnu brzinu da se oslobodi atmosfere i krene ka Marsu.