Nauka
1

Tehnički problemi indijske letjelice na putu ka Marsu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Motori indijskog svemirskog broda koji je poslat na Mars nakratko su danas otkazali, ali kontrola misije tvrdi da to nije propast ove ambiciozne i ne previše skupe misije.

Problemi su nastali kada su naučnici pokušali da aktiviraju motore i pomjere svemirski brod u višu orbitu oko Zemlje, na udaljenost od oko 100.000 kilometara.

Brod je lansiran 5. novembra, a do Crvene planete bi trebalo da stigne za 11 mjeseci.

Indijski brod ne raspolaže dovoljno velikom raketom za direktan let iz Zemljine atmosfere ka Marsu, nego će kružiti oko Zemlje do kraja mjeseca da bi postigao dovoljnu brzinu za međuplanetarni let.

"Ovo uopšte nije veći problem. Sutra ćemo podići orbitu na 100.000 kilometara", izjavio je portparol indijske organizacije za istraživanje svemira.

Indijski svemirski brod trenutno se nalazi na visini od 78.276 kilometara, a poslije otkazivanja motora kontrolu je preuzeo automatski pilot.

Ovo je prvi pokušaj Indije da ostvari međuplanetarno putovanje. Cijena projekta od 73 miliona dolara je manja od šestine iznosa koji je američka NASA potrošila na svoju novu letjelicu za Mars, koja će biti lansirana kasnije ovog mjeseca.