Nauka
0

Havajski i turski naučnici stvorili zečeve koji svijetle u mraku

Klix.ba
Naučnici su uzgojili koloniju zečeva koji svijetle u mraku, što predstavlja iskorak u pokušaju razvoja tretmana protiv genetskih bolesti.

Havajski i turski naučnici uspješno su uzgojili leglo od osam zečeva, od kojih dva svijetle u mraku. Fluorescentna zelena boja je indikator da je genetski materijal, ubačen u embrion, inkorporiran u prirodni izgled zeca.

"To je samo oznaka koja pokazuje da smo uzeli gen koji nije pripadao životinji i sada je dio nje", kaže Stefan Moisyadi, sa Univerziteta na Havajima.

Zečevi na normalnom svjetlu izgledaju identično svojoj braći i sestrama, a rođeni su u istraživačkom centru u Turskoj.

"Žive jednako dugo kao i normalne životinje i ne pokazuju nikakve znakove bolesti. Ovi zečevi svijetle poput sijalica cijelim svojim tijelom", rekao je Moisyadi.

Eksperiment u kojem je korišten fluorescentni protein iz meduze nastavlja istraživanje iz '80-ih godina, kada su uzgojeni prvi svijetleći miševi. Od tada su naučnici eksperiment ponavljali na različitim životinjama.

Dok većina tih životinja svijetli u mraku, južnokorejski naučnici su 2007. stvorili mačke koje svijetle crveno pod ultraljubičastim svjetlom.

Naučnici se nadaju da će im ovo istraživanje pomoći u razvoju jeftinijih lijekova za genetske poremećaje poput hemofilije. Eksperiment planiraju ponoviti sa životinjama sa farmi, koje bi se kasnije koristile kao bioreaktori za proizvodnju lijekova.

"Za pacijente koji pate od hemofilije i potrebni su im enzimi za zgrušavanje krvi mogli bismo na mnogo jeftiniji način stvoriti te enzime u životinjama, nego u fabrikama čija bi izgradnja zahtijevala milijarde dolara", kaže Moisyadi.

Tim planira do novembra stvoriti i svijetleće janje, a svoje istraživanje su planirali da prenesu u SAD, ali zbog problema sa birokratijom i straha od korištenja genetski modificiranih životinja nisu uspjeli.