Nauka
11

Naučnici će uskoro moći stvoriti ćelije vanzemaljaca

Klix.ba
Naučnici tvrde kako će uskoro moći dizajnirati cijele organizme koristeći kompjuterski softver i 3D printere. Ćelije će se moći koristiti za stvaranje biogoriva, borbu protiv globalnog zagrijavanja, razvijanje novog sistema zdravstvene zaštite, napredak u medicini ili čak stvaranje oblika života vanzemaljaca na našoj planeti.

J. Craig Venter, koji je pomogao u mapiranju ljudskog genoma i kreirao prvi sintetički oblik života na svijetu 2010. godine, objasnio je ovu novu teroiju u knjizi "Speed of Light: From the Double Helix to the Dawn of Digital Life".

"Dan kada ćemo biti sposobni da pošaljemo robotski kontrolirane genome na druge planete kako bi učitali DNK sekvencu bilo kojeg vanzemaljskog života koji se tamo može naći, nije tako daleko. Ako ih mognemo vratiti na Zemlju onda ćemo moći rekonstruisati genome. Sintetička verzija marsovskog genoma mogla bi se iskoristiti za kreiranje marsovskog života na Zemlji", rekao je Venter.

No, ovo je obostran proces. Ukoliko bi vanzemaljci došli do ljudskog DNK i oni bi mogli ponovo napraviti ljude na svojoj planeti.

Naučnici će moći manipulirati i mijenjati DNK dodajući određene značajke kako bi stvorili mikrobe 'po mjeri'. Napredak u genomskoj tehnologiji bit će dio 'genetske revolucije' prema Venteru i moći će ljudskom tijelu dati otpornost na bolesti, te stvorit životinje koje će služiti za hranu i lijekove. Ćelije bi se mogle koristiti i za povećanje inteligencije ili širenje ljudskog života.

Dizajniranjem ćelija na kompjuteru one bi postale digitalizirane, što bi ih učinilo dostupnim širom svijeta preko interneta.

Venter želi patentirati prvi oblik života koji su stvorili ljudi, pod nazivom Mycoplasma Laboratorium.