Zdravlje
9

Naučnici kreirali robotsku spermu: Daljinskim navođenjem do oplodnje

Klix.ba
Repić spermatozoida djeluje kao mali vanjski motor unutar metalne nanocjevčice u prvom biološkom robotu, takozvanom biobotu sa spermom koji se može koristiti za oplodnju "na daljinsko upravljanje", odnosno za navođenje spermatozoida do jajne stanice ili pak za dovođenje precizne doze lijeka u određeno mjesto u tijelu.

Naučnici s Instituta za primijenjenu nanonauku u Dresdenu kreirali su prve biobote sa spermom tako što su pojedine spermatozoide stavili u metalne nanocjevčice čijim kretanjem mogu daljinski upravljati uz pomoć magneta. Takav biološki robot, odnosno biobot, može se koristiti u razne svrhe, uključujući i prenošenje lijeka do ciljanog mjesta u tijelu ili za oplodnju jajne stanice.

Voditelj studije Oliver Schmidt i njegovi saradnici kreirali su magnetske nanocjevčice promjera 5 do 8 mikrona koje su potom stavili u tekućinu koja je sadržavala spermu bika.

Cjevčice, koje su na jednom kraju kraće kao bi se spriječio izlazak spermatozoida, mogu se rotirati i navoditi uz pomoć magnestskog polja.

"Repić" spermatozoida viri iz jednog kraja cjevčice te poput neke vrste vanjskog motora pokreće biobota kroz tekućinu. Kako kaže profesor Schmidt, za kreiranje ovakvog biobota stanice spermatozoidia su bile idealan izbor s obzirom na to da im nije potreban vanjski pokretač, nisu štetne za ljudsko tijelo te su prilagođene za plivanje kroz viskozne tekućine.

Naučnicima je najteži dio posla bio prilagoditi veličinu nanocjevčica, čiji je promjer malo veći od glave spermatozoida, a istodobno zadržati mobilnost njegovog repa koji treba služiti kao mali pogonski motor. Iako je ideja magnetski navođene ljudske sperme još uvijek daleko od stvarne primjene, zapravo ne postoji razlog zašto ta metoda ne bi mogla funkcionirati kod spermatozoida čovjeka.

Jedan od mogućih načina je, objasnili su autori ovog revolucionarnog otkrića, da se spermatozoidi izdvoje in vitro te da se potom pomoću biobota odvedu do materice, gdje bi ga se onda magnetski navodilo do jajne stanice.