Zdravlje
1

Naučnici nadomak stvaranja kontracepcijske pilule za muškarce

Klix.ba
Australski naučnici objavili su kako su nadomak stvaranja kontracepcijske pilule za muškarce, nakon što su uspješno testirali pilulu na miševima.

Istraživači Univerziteta Monash genetski su modificirali miševe kako bi blokirali dva proteina iz ćelija glatkih mišića, koji su ključni za kretanje sperme kroz reproduktivne organe.

"Rezultat je bio normalan spolni odnos miševa, ali bez neželjenog potomstva. Miševi nisu pokazali nikakve zdravstvene probleme. Također, nije ugrožena dugoročna održivost sperme niti seksualno i opće zdravlje. Sperma je i dalje učinkovita, ali mišići ne primaju signal da je pomaknu", rekao je istraživač Sabatino Ventura.

Ventura smatra da bi do proizvodnje efikasne pilule moglo doći za 10 godina.

"Naredni korak je razvoj efikasne, sigurne i reverzibilne pilule za muškarce", najavio je.

Raniji pokušaji razvijanja kontracepcijskih pilula za muškarce fokusirali su se na hormone ili proizvodnju nefunkcionalne sperme, što je utjecalo na seksualnu aktivnost i izazivalo dugotrajne i potencijalno nepovratne utjecaje na plodnost.

Ventura navodi kako njegova pilula ne bi trebala imati nikakvih nuspojava, a efekti bi trebali prestati odmah po prestajanju uzimanja.