{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Značajno otkriće: Naučnici uspjeli zaustaviti proces starenja kod miševa

20.12.2013. u 10:19
6
52
Značajno otkriće: Naučnici uspjeli zaustaviti proces starenja kod miševa
6
Značajno otkriće: Naučnici uspjeli zaustaviti proces starenja kod miševa
Australski i američki istraživači nadaju se kako će već iduće godine na ljudima primijeniti tehnike protiv starenja, nakon što su eksperimenti na miševima pokazali da se "vrijeme može vratiti".
Kroz studiju koju su proveli ovi istraživači, među kojima su bili i stručnjaci sa Harvarda, utvrđeni su načini za vraćanje efikasnosti ćelija, što onemogućava starenje mišića. Tako su uspjeli podmladiti ćelije dvogodišnjih miševa na način da su postale jednake ćelijama miševa starih šest mjeseci, prenosi Guardian. Istraživači ističu da je to kao da su učinili da se 60-godišnja osoba osjeća kao da ima 20 godina.

Stoga se nadaju da će se istraživanja nastaviti i naredne godine, ovaj put na ljudima, a krajnji je cilj liječenje bolesti poput raka, demencije i dijabetesa.

Istraživanje je fokusirano na površinu ćelija, odnosno mitohondrije, koje proizvode energiju. S vremenom se komunikacija između ovog područja i jezgra ćelije degradira, što dovodi do procesa starenja. Naučnici su ubrizgavali hemikalije koje se smanjuju u tijelu kako starimo, te su tako došli do radikalnog preokreta kada je riječ o starenju miševa.

Prema sadašnjim procjenama, "čarobna pilula" protiv starenja ljudi daleko je još barem nekoliko godina, a bila bi izuzetno skupa, dnevna doza bi koštala 50.000 dolara. Naučnici ističu kako je osnovni cilj pomoći ljudima da imaju što zdraviju starost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: