Nauka
9

ESA objavila prvu kolor fotografiju mjesta pada letjelice Schiaparelli

Klix.ba
Prva kolor fotografija mjesta pada letjelica Schiaparelli, koja je trebala sletjeti na Mars u okviru misije ExoMars Evropske svemirske agencije (ESA), pojavila se u javnosti.

Lander Schiaparelli se srušio na površinu Crvene planete 19. oktobra pri brzini većoj od 300 km/h. Satelit Mars Reconnissance Orbiter (MRO) američke svemirske agencije NASA-e je nedugo zatim zabilježio mjesto pada, a pomoću svoje High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) kamere je napravio i fotografiju.

Radi se o prvoj fotografiji u boji koja prikazuje mjesto pada letjelice Schiaparelli. Ona potvrđuje postojanje svjetlih tački koje su zapravo fragmenti landera. Na fotografiji se vidi i padobran letjelice, koji je više od kilometra dalje. Njegov položaj je promijenjen u odnosu na prvu fotografiju zahvaljujući vjetrovima na Marsu.

ESA procjenjuje da će istraga o padu landera biti završena krajem novembra. Drugi dio misije ExoMars, Trace Gas Orbiter, nastavit će svoju misiju do 2022. godine. Uprkos incidentu, ESA planira novu misiju na Mars 2020. godine u saradnji s Ruskom svemirskom agencijom.