Nauka
0

Neizvjesna sudbina sonde Schiaparelli koja se spustila na Mars

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski naučnici još nisu sigurni da li je sonda koja se spustila na Mars u radnom stanju, saopćila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

"Test slijetanja ostavio je neka otvorena pitanja koja treba analizirati", rekao je novinarima direktor ove agencije Jan Vorner.

On je dodao da ne može kazati da li je sonda Schiaparelli, u obliku diska težine 577 kilograma, i dalje u jednom komadu.

Naučnici kažu da su primili podatke koji potvrđuju da su se sondin toplotni štit i padobrani pravilno aktivirali, ali da nije poznato šta se desilo u posljednjim sekundama prije spuštanja na površinu "Crvene planete".

Do sada nisu stigli podaci s površine Marsa.

Schiaparelli bi trebala testirati tehnologiju za rover koji će biti poslat na Mars 2020. godine. Ovo je drugi pokušaj ESA-e da pošalje istraživački aparat na Mars.

Prateća letjelica koja je sa Schiaparelli putovala prema Marsu se na sreću uspješno planski zaustavila u orbiti odakle će vršiti niz analiza atmosfere Crvene planete. Ime joj je Trace Gas Orbiter i čini uspješni dio ukupne misije ExoMarsa.