Nauka
1

Letjelica Schiaparelli se srušila na površinu Marsa zbog kompjuterske greške

Klix.ba
Uzrok pada landera Schiaparelli koji se srušio na površinu Marsa 19. oktobra je kompjuterska greška. Schiaparelli je poslan u okviru misije ExoMars Evropske svemirske agencije (ESA), gdje je trebao dodatno istražiti dokaze o životu na Crvenoj planeti.

Umjesto nježnog slijetanja, lander se srušio pri brzini od 300 kilometara na sat. Naučnici ESA-e su utvrdili da je zakazao senzor koji je prerano otvorio padobran te su kočioni potisnici bili isključeni.

"Neispravna informacija koju je kompjuter poslao je pokazivala pogrešnu visinu letjelice, zbog čega su prerano otvoreni padobran i toplinski štit, a potisnici za kočenje se nisu aktivirali, već se to dogodilo kada je letjelica pala. Letjelica je tada bila na visini od 3,7 kilometara", saopćeno je iz ESA-e.

Do sada su imali niz uspješnih misija, a ovo je druga koja je zbog greške proglašena neuspješnom. Iz ESA-e su optimistični i kažu kako će ova nesreća pomoći da naprave bolji model letjelice koju će lansirati u budućnosti.

Drugi dio misije ExoMars, Trace Gas Orbiter, nastavit će svoju misiju do 2022. godine. Uprkos incidentu, ESA planira novu misiju na Mars 2020. godine u saradnji s Ruskom svemirskom agencijom.