Nauka
0

BBC razotkrio kompjuterski kriminal

FENA
Jedno istraživanje koje je proveo BBC pokazalo je da se prevarantima u Nigeriji prodaju kompjuteri s podacima o bankovnim računima i drugim informacijama o bivšim vlasnicima.

Istraživanjem je ustanovljeno da je više hiljada ličnih računara, upućenih na recikliranje u Britaniji i drugim zemljama prepodato u Nigeriji a da im prethodno nisu izbisani 'hard drajvovi'.

Istraživanje je pokazalo da samo dio starih računara završi na legalnom tržištu polovnih kompjutera, dok drugi dio dospijeva u ruke kriminalaca.

Kompjuterski stručnjaci preporučuju da vlasnici skinu hard drajvove ili izbrišu svoje podatke prije nego što odbace stare računare, umjesto što brišu samo 'fajlove' iz njih.

Često ništa ne brišu, ne razmišljajući o informacijama koje na njemu ostaju.

Da bi se informacije ponovo iskopale s hard drajva, ne mora se biti veliki haker, kaže za BBC Owen Roberts, šef odjeljenje za elektronske prevare u kompaniji CPP Group, koja pomaže žrtvama ovakvih vrsta krađa.

Pravo je čudo koliko je lako doći do dokumenata koje ljudi ostave u kompjuteru. Često ništa ne brišu, ne razmišljajući o informacijama koje na njemu ostaju. Dovoljno je da ne pazeći prodate kompjuter i neko je već u mogućnosti da čita vašu privatnu dokumentaciju, kaže Roberts.

David Sogan, direktor Digital Links International, dobrotvorne organizacije koja skuplja i reciklira kompjutere za afričke škole i zajednice, kaže da opasnost postoji i da treba paziti kojoj kompaniji kompjuteri stižu u ruke.

U posljednje četiri godine mi smo preuzeli donacije od oko tri stotine kompanija. Onog trenutka kada nam, naprimjer ponude sto kompjutera, mi ih preuzimamo i predajemo u sigurno skladište, podružnici u kojoj se svi podaci brišu s hard drajva, a potom se podnosi i certifikat da je sve to urađeno.

Stvar je u tome što sve to košta i ima kompanija koje to ne rade. Mislim da moramo promijeniti način razmišljanja. Ljudi, naprimjer, kažu 'imam stari kompjuter, mogao bih čak i da ga prodam, umjesto što plaćam da bi ga neko preuzeo'. Postoji cijena da se cio taj posao obavi i ponekad je to teško prihvatiti, objasnio je govoreći za BBC David Sogan iz organizacije Digital Links International.