"Zelena" Sahara
38

Novootkriveni crteži pokazuje da je Sahara bila radikalno drugačije mjesto prije 4.000 godina

F. H.
Foto: Julian Cooper
Foto: Julian Cooper
Ispisani na zidovima nalazišta u pustinji Atbai u istočnom Sudanu, prahistorijski crteži na stijenama pričaju priču o vrlo dalekoj prošlosti.

Iako je današnja regija bolno sušna, umjetnička djela impliciraju da je nekoć bila bujna, zelena zemlja puna vode, pašnjaka i životinjskog svijeta.

Nevjerovatno, umjetničko djelo datira samo od prije oko 4.000 godina, što sugeriše da je ovaj dio pustinje Sahare doživio brzu i radikalnu promjenu u samo nekoliko proteklih hiljada godina.

U svojoj novoj studiji, arheolozi sa Univerziteta Macquarie opisuju otkriće 16 nalazišta slika na stijenama u pustinjama oko Wadi Halfe, grada u sjevernom Sudanu blizu granice s Egiptom.

Među brojnim figurama prikazanim u umjetnosti, istraživači su pronašli ilustracije ljudi, antilopa, slonova i žirafa. Također je bilo stalnog pojavljivanja stoke - što je prilično zapanjujuće kada se uzme u obzir trenutna hiper-sušna klima pustinje Atbai.

Danas ovo područje nema gotovo nikakvu godišnju količinu padavina, što onemogućava stočarstvo. Međutim, crteži na kamenu pokazuju da je stočarstvo bilo uobičajena tema svakodnevnog života sve do 3000. godine prije Krista.

"Bilo je zbunjujuće pronaći stoku uklesanu na pustinjskim stijenama jer im je potrebno mnogo vode i hektara pašnjaka i ne bi preživjele u suhom i sušnom okruženju današnje Sahare", kazao je dr. Julien Cooper, istraživač koji je vodio tim arheolozi 2018. i 2019. na projektu istraživanja Atbai, piše IFLScience.

"Prisutnost goveda u drevnoj umjetnosti na stijenama jedan je od najvažnijih dokaza koji potvrđuju postojanje nekoć 'zelene Sahare'", dodao je Cooper.

Između prije 15.000 godina i prije otprilike 5.000 godina, Afriku su zapljusnule povećane ljetne monsunske kiše diljem kontinenta kao rezultat povremenih varijacija u Zemljinoj orbiti oko Sunca. Zahvaljujući pljuskovima kiše, kontinent je pretvoren u rascvjetanu zemlju travnatih pašnjaka prekrivenih slatkovodnim jezerima.

Međutim, kad je kišno razdoblje završilo, došlo je do drastične promjene krajolika regije, kao i brojnih ljudi i drugih životinja koje su ovdje živjele.

“Pustinja Atbai oko Wadi Halfe, gdje je otkrivena nova umjetnost na stijenama, postala je gotovo potpuno ispražnjena. Za one koji su ostali, stoka je napuštena radi ovaca i koza. To bi imalo velike posljedice na sve aspekte ljudskog života - od prehrane i ograničenih zaliha mlijeka, migracijskih obrazaca stočarskih obitelji i identiteta i sredstava za život onih koji su ovisili o svojoj stoci", kazao je Cooper.