Komentari (0)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
NA MAC SE MOZE INSTALIRATI I WINDOWS (putem Virtual PC). MAC JE DALEKOOOOO SUPERIORNIJA MASINA, SA DALEKO SUPERIORNIJIM OPERATIVNIM SISTEMOM. PANTHER JE ZAKON. ALI, LJUDI, CUVAJMO MAC ZA SEBE, NEKA MASA KORISTI PC.
Safari je nevjerojatno brz plus ima punu podrsku za sve standarde i daleko bolju podrsku sa multimediu kao i Java applets. U prosjedku, odrzavanje jedne Windows masine kosta oko $1200 do $1500 godisnje bez troskova software upgradea, mreze i backupa. Istodobno trosak odrzvanja Mac u istim uslovima je izmedju $150 i $300. Nagib je u pravu sto se tice igara, ali to je relativna stvar. Inace PowerPC procesori koje korisiti Apple su zasnovani na RISC tehnologiji koja funkcionira drugacije od x86 arhitekture koju korisit Intel. Iz tog razloga, 1 GHz kod Apple-a odgovora, ovisno o procesu, 1.8 Ghz do 2.2 GHz na Pentiumu ili Athlonu. Dalje, PowerPC ima integriran AltiVec sistem koji dodatno procesira podatke u blokovima od 128 bita sto daje bolje performanse kod rada sa multimediom (audio-video editing), razvoju softwarea i/ili naucnim i poslovnim aplikacijama. Dodatna prednost je ugradjen Randezvous sistem kao i interirana podrska za tzv. grid computing koja je dio Panther verzija Os-a (komerijalno dostupan od 24-og okotbra).
Što se udjela u tržištu tiče, prvo treba shvatiti da su Max i PC različite mašine. Pristojno objašnjenje je dao John Gruber na njegovom mac–blogu: http://daringfireball.net/2003/07/market_share Pretpostavljam da je još jedan razlog to što ljudi gledaju brzine procesora bukvalno, ne shvatajući da je Aplleov iMac sa motorolinim 1GHz procesorom ($1300 sa apple.com) po brzini ekvivalent npr. Dellovom PC–ju sa intelovim 2.60GHz procesorom ($1200 iz Dellovog kataloga). Ustvari procesori u macovima u svakodnevnom radu se pokazuju dosta brži od PC–vih, ali ti kad kažeš neinformisanim ljudima da iMac ima “samo” 1GHz obićno dobiješ onu “koje je to sraaanje”. Macovi jesu u prosjeku tih $100 ili malo više (za jače konfiguracije) skuplji gledano na kratke staze. Ali kao što MacOS reče, ako gledaš na duže, skontaš da se isplati jer kad kupiš maca on je dobar dok ne izdaju novog maca. PC–ja je neophodno konstantno upgradeovati. Što se Macromedijinih i Adobe–jevih aplikacija tiče, to su sve nativni Mac softwarei, koji su tek kasnije ugledali svjetlo na PCju. (floating toolbarsi su npr. ostatak superiornog mac UI–a na PC–ju). Jedini problem sa Macom jesu igre. Meni je čak drago da ih nema, jer me posebno ne interesuju. Mozillu imaš isto na macu kao i Camino (koji je mislim ekvivalent Mozilli Firebird na PCju). IE je također tu. Za ostalo fakat ne znam jer nisam nikad radio, ali čujem da Appleov Safari razvaljuje.
Browseri su Ok. IE je dobar, cak ponesto i bolji sto se tice podrske standardima te stabilnosti. Pored IE, imas Safari kojie je trenutno najbolji browser na trzistu neovisno od platforme te OmniWeb (oba dostupna samo na Mac). Dalje imas Mozillu, Camino, Operu i iCab te par manjih browsera. Sto se tice udjela na trzistu, Apple pravi i OS i hardware dok je Microsoft odlucio licencirati OS bilo kome ko je spreman platiti. Zbog toga je Microsoft ostvario udio na trzistu kakav trenutno ima. Naravno, padanje cijena hardwarea je dovelo do situacije gdje korisnici misle da je Mac preskup, ali to ne ukljucuje totalni troska vezan sa korstenje kompjutera (dakle podrska, odrzavanje, kvalitet, itd.). Naravno, ovo je vise stvar poslovnih odluka nego kvaliteta platforme (dobra analogija bi bilo auto trziste gdje je broj vlasnika BMW-a i Porschea daleko manji od broja vlasnika Hyndaia, Toyote, Fiata, itd.)
Kako tumacis onda nedovoljnu koristenost Mac-a u odnosu na PC(Windows)? Kakvi su browseri (ie, mozilla, itd?)
Photoshp je mac aplikacija koju Adobe portira na Windows nakon sto izadje za Mac. Sve Macromedia aplikacije (sem HomeSite) su dostupne na Macintoshu. Microsoft Office za Mac ne samo da je dostupan nego se smatra boljim od verzije za Windows. Kad smo vec kod toga, sve aplikacije na Windows platformi su ili dostupne na Macintoshu ili imaju dostupan ekvivalnet. S druge strane, postoji masu vrhunskih Mac aplikacija koje uopce nisu dostupne na Windows platformi. Dodatna prednost Maca je sto se na njemu (pogotov od narednog Petka kad izdaje Panther) mogu koristiti gotovo svi Unix programi. Sve u svemu, Mac nije samo laksi za koristenje nego je i produktivniji te daleko mocniji kao platforma.
A software za Mac? Ima li ga uopste? Recimo Adobe Photoshop, Nekakav Office, DreamWeaver... i sl.?
Mac je bolji u svemu. Stabilniji, sigurniji, laksi za odrzavanje i podrsku te laksi za koristenje. Usput je i jeftiniji (ukupno gledano). 30 miliona korisnika se slaze sa gore navedenim sto i nije bas mali broj.
po cemu je bolji Mac? Zasto ga onda niko ne koristi (jako mali broj ljudi)?
Album na ITunes Music Store je $9.99. Cijena jedne pjesme je $.99. Kad smo vec kod toga, preporucujem svakom da se presalta na Mac. Masu je bolji.
gdje ne bi. to je odlicno uzevsi u obzir da je 90% pjesama na jednom albumu shit, a da valjaju u prosjeku 2-3 pjesme. tako skinesh te 2-3 pjesme (jedino ako nisi kreten da skidas sve), A i preslushavanje je besplatno;
ne bih nikad dao 1 dolar za pjesmu. to ti dodje 15 pjesama (koliko prosjecno ima jedan cd) = 15 dolara = 30KM isto sranje kao kada kupis cd original