Nauka
0

Apple iTunes dostupan i na Windowsu

Klix.ba
Apple-ov softwareski hit za razmjenu muzike online postao je dostupan i za korisnike Windowsa.

iTunes predstavlja software pomoću kojeg možete kupiti svaku pjesmu za 99 centi. Nedavno je postao dostupan i za PC korisnike, dok su korisnici Apple Mac računara downloadali muziku pomoću ovog popularnog softwarea već pola godine i za to vrijeme kupili oko 13 miliona pjesama.

iTunes-ova ekspanzija je dio plana porasta online trgovine legalne muzike, a očekuje se da će ovaj software sljedeće godine biti dostupan i izvan SAD-a.

Također se očekuje da će do kraja oktobra iTunes katalog biti povećan za 400.000 novih pjesama.

"Unatoč činjenici da je do sada bio dostupan samo za Mac korisnike, smatra se da je iTunes ostvario oko 70% svih legalnih downloada prošle sedmice," izjavio je Apple-ov izvršni direktor Steve Jobs.

Usput, PC sa operativnim sistemom Windows koristi se na 90% kućnih računara, dok se Mac koristi u samo 5% slučajeva.

Jobs je također izjavio da im je glavni cilj prodati 100 miliona pjesama do kraja prve godišnjice iTunes servisa u aprilu 2004. godine.

"Smatramo da će prelazak na Windows biti zaista veliki," dodao je Jobs.

"iTunes Music Store je revolucionizirao način legalne online kupovine pjesama, a sada je dostupan i za desetine miliona obožavatelja downloada muzike na Windowsu."

"Dok naši konkurenti još nisu dostigli ni našu prvu generaciju, mi već realiziramo drugu generaciju softwarea iTunes za Mac i Windows."

Ovaj novi servis će biti dostupan za korisnike operativnih sistema Windows XP i 2000.

Vezani članci