Zanimljiva pretraživanja
11

Pogledajte šta su Hrvati i Srbijanci prošli mjesec najviše pretraživali na Googleu

Klix.ba
Šta su Srbijanci prošli mjesec najviše pretraživali na Googleu (Foto: Klix.ba)
S obzirom na to da je Google najpopularniji internet pretraživač na svijetu, zanimljivi su podaci o tome šta guglaju stanovnici pojedinih dijelova svijeta. Provjerili smo šta su to prošlog mjeseca najviše guglali Hrvati, a šta Srbijanci te koja su neobična pitanja postavili Googleu.
Kucanjem ključnih pojmova u Google tražilicu kao što su "mora li", "kuda", "kome", "da li je", "kako je", "kako se", "ko je", "kada je" i "kome je" dobit ćete listu prijedloga koji se zasnivaju upravo na čestim pretragama u proteklom periodu.

Prema Googleu, korisnike interneta iz Srbije najviše je zanimalo kada je koji vjerski praznik, a na vrhu liste su Vaskrs, Bajram, katolički Vaskrs te Spasovdan. Da reality showovima ne pada popularnost dokazuje popularnost pretraživanja o tome ko je ispao iz Parova i ko je napustio Zadrugu.

Dio stanovnika Srbije zanimalo je kome je posvećen Gorski vijenac, kako su nastale narodne pjesme te kako su guske spasile Rim, a bilo je i onih koji su željeli znati šta je Bregzit, a šta anksioznost. Mnogi korisnici Googlea iz Srbije pitali su kako se ugojiti i kako se čestita Bajram, a dio njih zanimalo je mora li se odraditi otkazni rok, plaćati TV pretplata ili prati kosa nakon odnosa.

Korisnike interneta iz Hrvatske također je interesovalo kada je koji vjerski praznik, a na vrhu liste pretraživanja su Uskrs, pravoslavni Uskrs i Majčin dan. Google su pitali da li su celulit i upala pluća zarazani, da li je Turska u EU, mora li se leća namakati, ali i mora li se raditi otkazni rok i plaćati TV pretplata. Osim toga, zanimalo ih je kuda za Prvi maj, kome je danas imendan, ko je osnovao Microsoft te kome je sve Hlapić pomogao.

Treba naglasiti da se ne radi o historiji pretraživanja jedne osobe s određene IP adrese, nego ukupno svih pretraga svih Google korisnika.