Kultura
221

Zemaljski muzej BiH: Hagada i Tvrtkov plašt uskoro u istoj obnovljenoj prostoriji

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prostorijama Zemaljskog muzeja BiH danas je održana konferencija za medije i prezentacija projekta obnove prostorije u kojoj se izlaže Sarajevska Hagada. Novac za obnovu osigurala je Ambasada Francuske, a u okviru šireg projekta revitalizacije Muzeja.

"Francuska se često opisuje kao zemlja kulture i mi smo zaista sretni što učestvujemo u ovom značajnom projektu: Zemaljski je zaista magično mjesto i prostor u kojem se Bosanci i Hercegovci dobro osjećaju. Nije moguće govoriti o Zemaljskom muzeju, a ne govoriti o Hagadi koja je zaista remek-djelo. Tri su Hagade u svijetu, a najljepša i ona sa najviše stranica nalazi se ovdje u Sarajevu", rekla je ambasadorica Claire Bodonyi.

Ona je istakla da je Francuska zajedno sa UNESCO-om odlučila da renovira prostoriju u kojoj se nalazi Hagada i da osigura njemu veću dostupnost javnosti.

"Odatle i potiče naziv projekta – Hagada, bliže vama. Želimo da od Zemaljskog muzeja napravimo atraktivno mjesto za posjetitelje iz cijeloga svijeta", zaključila je Bodonyi.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić zahvalio se Ambasadi Republike Francuske i UNESCO-u na naporu koji su poduzeli kako bi se najpoznatiji predmet u Zemaljskom muzeju dodatno zaštitio.

"Mi smo u prošlosti imali dosta problema sa prostorijom u kojoj se Hagada nalazi i Muzej je radio sve što je u njegovoj mogućnosti da ona ne bude ugrožena. Ovim projektom se nadam da ćemo imati bolju sigurnost kako bi original bio češće dostupan javnosti i da pružimo bolji ugođaj posjetiteljima koji će tu moći vidjeti originalne srednjovjekovne povelje, dio plašta prvog bosanskog kralja Tvrta I Kotromanića i neke drugi predmete. Ovo vrlo interesantan projekat i treba da posluži kao primjer kako pristupiti prezentaciji blaga koje se čuva u ovoj kući", kazao je Sijarić.

Šef Ureda UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu Siniša Šešum kazao je tokom prezentacije da je riječ jednom od najvrednijih projekata koji poslije rata UNESCO provodi sa Ambasadom Republike Francuske.

"Za nas ovo predstavlja korak naprijed jer predstavlja otvoreniji Muzej i Muzej koji je održiviji čime se ostvaruje san direktora Sijarića", rekao je Šešum.

Soba je restauirana 2002. godine, ali posljednjih godina Muzej je imao probleme sa održavanjem. Također, nije bilo uslova kako bi se Hagada često izlagala i bila dostupna posjetiteljima.

"Ideja direktora Sijarića bila je da se u prostoriji prezentuju predmeti iz istog historijskog perioda uključujući ornamente tri velike religije čime se pokazuje identitet Bosne i Hercegovine koji se njegovao kroz vijekove. Centralni predmet bit će totem u kojem će se nalaziti Hagada koja zahvaljujući mikroklimatskim uslovima neće biti ugrožena“, zaključio je Šešum.

Treba napomenuti da je Hagada 2016. godine predložena za upis u UNESCO-ov program Memorija svijeta.

Radovi će koštati oko 150.000 KM, novac je osigurala Republika Francuska, a nova prostorije bit će otvorena prije kraja juna 2017. godine. Projektant radova u najvažnijoj prostoriji u Muzeju bit će Nedžad Mulaomerović.