Zanimljiva odluka
36

Berlinska techno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine Njemačke

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Njemačko ministarstvo kulture i vijeće UNESCO-a dodali su berlinsku techno scenu na popis nematerijalne kulturne baštine zemlje i to kao priznanje za doprinos te scene kulturnom identitetu grada.
Kako prenosi The Guardian, mreža za berlinske techno klubove i muzičare pod nazivom Clubcommission opisala je ovaj potez kao prekretnicu za berlinske producente kao i muzičare, koji se bave elektronskom muzikom.

"Odluka će nam pomoći da osiguramo da klupska kultura bude prepoznata kao vrijedan sektor vrijedan zaštite i podrške", rekao je izvršni član uprave Clubcommissiona za njemački medij DW.

Zapravo kampanja za dodavanje techno kulture na UNESCO-ov popis postojala je i ranije. Kampanju je vodila neprofitna organizacija Rave the Planet, koja ima za cilj podržavati elektronsku scenu.

Zanimljivo je što se status nematerijalne kulturne baštine češće dodjeljuje nekim tradicionalnim kulturnim vrijednostima. Tako se prošle godine na listi nematerijalne kulturne baštine u Italiji našlo operno pjevanje, dok je Turskoj iftar uvršten na UNESCO-ovu listu.

Međutim, nedavno priznanje jamajčanskog reggaea i velikog indijskog festivala Kumbh Mela na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine potaknulo je vođe techno zajednice u Berlinu da se založe za uvrštavanje njihove scene u njemački registar, koji je odvojen od UNESCO-vog popisa.