Bogat sadržaj
10

Šta posjetitelje očekuje trećeg dana sajma "Knjige u nišama KUN" u Sarajevu

L. K.
Sajam "Knjige u nišama KUN“ traje od 25. novembra do 29. novembra, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da posjete treći dan sajma uz najavu svega što ih tamo očekuje.

U srijedu, 27. novembra, trećeg sajamskog dana publici će se predstaviti Almir Bašović, jedan od najznačajnijih savremenih bh. dramskih pisaca. Razgovor sa autorom, će u 10 i 30 sati, u okviru programa "Jutro sa autorom“, voditi Matija Bošnjak.

Radionica Uredništvo i izdavaštvo u 21. stoljeću bit će održana u 12 sati. Tretirat će temu autorski prava stoga i nosi naziv "Copyright: historijski pregled“. Predavač je Nenad Rizvanović.

Tokom četiri dana različiti predavači obuhvatit će u svojim izlaganjima četiri važna aspekta izdavačke djelatnosti i uredničke prakse, a polaznici radionice će imati priliku upoznati teorijsku, ali i iskusiti praktičnu stranu rada u izdavaštvu iznutra.

Bit će to prilika da se upoznaju sa aspektima kao što su: urednički tretman rukopisa, urednički stilovi, vrste izdanja i njihova priprema, tehnike pripreme prijeloma, grafički dizajn naslovnice, autorska prava, a konačno i sa pitanjem marketinga kao važne poluge izdavačke produkcije na određenom tržištu. U okviru programa posvećenog dječijoj književnosti, u 13:30 sati će se održati interaktivna dječija radionice pod nazivom "Teta pričalica“.

Teta Pričalica je Lidija Sejdinović, dipl. komparatistica i bibliotekarka i spisateljica za djecu. Ovaj lik je, putem istoimene TV emisije za djecu i kroz različite aktivnosti i projekte, zadobio povjerenje i simpatije širokog kruga djece. U pitanju je Čitaonica Tete Pričalice, a kroz bajkoviti svijet knjige, djecu će u okviru ove radionice voditi i Fahrudin Kučuk, koordinator programa posvećenog dječijoj književnosti.

Program će se baviti temom kada je dijete spremno da mu se čita i na koji način mu približiti knjigu, a Lidija Sejdinović će se osvrnuti na potrebu izvanškolskog obrazovanja i kreiranja kroz čitanje najmlađim. Nakon završetka uvodnog razgovora u okviru radionice bit će održan konkretan rad sa djecom.

Čitaonica Tete Pričalice okuplja djecu oko knjge na njima prirodan način. Čitanje, uz kolaž interaktivnih aktivnosti, potiče razvoj govornih vještina, motoričkih sposobnosti, socijalnih vještina i emocionalne inteligencije. Na ovaj način se također unapređuju kulturne sklonosti kod djece i prevenira prekomjerna upotreba IT uređaja.

Pripovijedanje i čitanje je naša urođena potreba, ono nas povezuje i oplemenjuje na poseban način. Teta pričalica kroz svoju čitaonicu poručuje da nijedno dijete ne bi smjelo ostati bez knjige. Čitaonica Tete Pričalice podrazumjeva: 1.Čitanje priče tematski odabrane za Sajam knjiga. 2.Interpretacija pročitanog 3. Prenošenje dojmova iz priče na papir (mlađi učesnici boje predhodno pripremljen materijal, a stariji crtaju), ili izrađivanje lutkica od papira u boji 4.Tjelovježbe uz poeziju 5. Muzički klipovi uz pjesmicu “Teta Pričalica“ (ova pjesmica promovira važnost čitanja). Teta Pričalica je lik osmišljen da bismo se djeci na dopadljiv način približili prilikom promocije čitanja, učenja, razvoja kreativnosti i kulturnih sklonosti. Ovaj lik je, putem istoimene TV emisije za djecu i kroz različite aktivnosti i projekte, zadobio povjerenje i simpatije širokog kruga djece. Teta Pričalica je Lidija Sejdinović, dipl. komparatistica i bibliotekarka i spisateljica za djecu.

Okrugli sto pod nazivom "Elektronsko izdavaštvo i intelektualno vlasništvo“ održat će se u Multimedijalnoj sali BKC-a u 14:30. Učestvovat će: Mirjana Mavrak, Senada Dizdar, Iza Razija Mešević i Lejla Hajdarpašić.

Na Centralnoj bini u 17 sati bit će predstavljena knjiga "Kuhanje“ autorice Slađane Perković, a u izdanju izdavačke kuće Imprimatur. Razgovor će voditi Boris Maksimović. Priče iz zbirke Kuhanje Slađane Perković progovaraju o ženskom iskustvu svakodnevice. Crnohumorne skice iz života progovaraju iskreno, beskompromisno, dekonstruišući društvene koncepte neupitne sreće porodičnog i bračnog života.

Od običnih, svakodnevnih aktivnosti kuhanja ručka, zajedničkog objeda ili farbanja kose, Perković stvara crnohumorne skice iz života kakve svi dobro poznajemo, ali se njima rijetko naglas hvalimo, istovremeno oslikavajući mračne kulise ratne zaostavštine, postratnih trauma i uništenih djetinstava.

Slađana Nina Perković je rođena 1981. godine u Banjaluci. Diplomirala je novinarstvo na Univerzitetu u Banjaluci i političku komunikaciju na Sorboni, kao stipendistkinja vlade Francuske. "Kuhanje“ je njena prva zbirka priča. Sebe vidi prvenstveno kao putnicu, budući da ponajviše živi i radi u avionima i vozovima između Francuske i Balkana, a o svojim čestim putešestvijama po različitim krajevima Evrope piše na blogu Priroda & društvo.

Ona svoje biografije uvijek piše prilično šturo zbog čega ćemo ovdje citirati šta je o njoj rekao novinar Euroblica Branislav Predojević: "Talentovana književnica iz Banjaluke, koja trenutno živi u Francuskoj, uz povremene izlete na Balkan, nakon izlaska svog književnog prvenca, zbirke priča ‘Kuhanje’ u izdanju Imprimatura, prilično je uzburkala duhove na književnoj sceni regiona svojim duhovitim i britkim stilom pripovedanja, originalnim tretmanom žensko-muških odnosa i snažnom prozom koja sieče kao hiruška oštrica kroz rutinu naših svakodnevnih života.“

Također na Centralnoj bini u 19 sati izdavačka kuća "Clio“ imat će predstavljanje knjige "Evropska krajnja desnica 1945. - 2018.“, autora Jove Bakića. Promotor će biti Dino Abazović.

BKC