Potopis i memoari
37

Predstavljanje Somunove knjige "Sefernama iz Irana" u petak u Centru za kulturu Mostar

Klix.ba
Predstavljanje knjige u Zagrebu
Predstavljanje knjige u Zagrebu
Centar za kulturu Mostar i Institut Ibn Sina iz Sarajeva organiziraju "Razgovor o kulturi i civilizaciji Irana" i predstavljanje knjige Hajrudina Somuna "Sefernama iz Irana" koju je prošlog mjeseca izdala Dobra knjiga.

Predstavljanje će se održati u petak, 26. aprila, u 18.30 sati u mostarskom Centru za kulturu, a u razgovoru će učestvovati Saeid Abedpour, Nermin Hodžić, Muamer Kodrić i autor Hajrudin Somun.

Promocija putopisno-memoarske knjige "Sefernama iz Irana", uz izložbu iranskih antikviteta iz autorove privatne zbirke, održana je tokom marta u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, kao i u prostotijama HKD Napredak u Zagrebu, u organizaciji hrvatsko-iranskog kulturnog društva Irandustan.

"Reći da je ova knjiga putopis, iako nosi taj naslov, Sefernama, značilo bi zanemariti velik dio njenog sadržaja. Sefernama je i književni putopis, ne samo zato što joj je književnost česta tema, nego i stoga što je mnogo književnoga u načinu na koji je osmišljena i ispripovijedana. Mislim ponajprije na autentični bosanski dar pripovijedanja, uz pronicljive, često i duhovite opaske. Zbog toga Somuna povezuju sa Zukom Džumhurom, velikim putopiscem koji nam je ostavio nezaboravne tekstove i crteže sa svojih putovanja Istokom. Obojica imaju sposobnost da u samo jednoj vinjeti, u jednoj crtici iz života, u opažaju nečega što većini ljudi promakne, kažu mnogo o povijesti, mentalitetu, svjetonazoru", kazala je profesorica sa Zagrebačkog sveučilišta i prevoditeljica Tatjana Paić-Vukić predstavljajući posljednju knjigu Hajrudina Somuna.

Književnik Željko Ivanković napisao je u svom osvrtu na knjigu kako je Somun ne samo pouzdan svjedok i znalac posla kojim se bavi, već, kako kaže, i darovit promatrač i šarmantan pripovjedač, čovjek sa snažnim pripovjedačkim erosom.

"Stoga valjda nikoga neće iznenaditi tvrdnja da je ova, nova njegova knjiga u njegovu spisateljskom opusu, njegovo životno djelo, kojim se, s najboljim dijelovima te knjige, uvrstio i među ponajznačajnije naše putopisce", kazao je Ivanković.

Poznati pjesnik Enes Kišević rekao je na promociji u Zagrebu kako se čitajući knjigu "Sefernama iz Irana" osjećao kao živa Menare džomban.

"Lebdio sam na duhovnom perzijskom tepihu tkanom od najistančanijih niti ljudskog uma i srca. Međutim, ovaj se tepih ne prostire podom već se nosi pod rukom; u njemu svaka tkanica zrcali kulturni, društveni i vjerski duh perzijske i iranske civilizacije - naroda koji već sad dolazi iz budućnosti svijeta", istakao je Kišević.