Palestinsko pitanje
63

Hajrudin Somun promoviše treće izdanje knjige "Palestinska Nakba"

L. S.
Hajrudin Somun, novinar i diplomata
Hajrudin Somun, novinar i diplomata
U okviru Zimskog salona knjige koji organiziraju izdavačka kuća Art Rabic, u saradnji sa Collegium Artisticum-om u Centru Skenderija, biće upriličena promocija trećeg izdanja knjige Hajrudina Somuna "Palestinska Nakba".

Knjigu će predstaviti književnik Željko Ivanković, prof. dr. Asim Mujkić, izdavač Goran Mikulić i autor Somun. Promocija će biti održana u subotu, 16. decembra, u 12 sati.

Naime, prvo izdanje knjige iz 2015. godine naišlo je na izuzetnu pažnju javnosti. Tome svjedoče i pozitivne recenzije.

"I taman kad pomislite da o 'palestinskom pitanju' znate sve što se ima znati, Mahmud Derviš i Gasan Kanafani vam surovo šalamovski otvore oči. A onda na sve to, premda empatično, ipak činjenično hladno, solženjicinovski sustavno, dođe Somun sa svojom 'Nakbom'. Čak i kad u formalnom smislu kod Somuna nema logora, pogotovu ne tipa Gulaga, sve drugo što čitamo, a što Palestinci žive je logor. Cijela Zapadna obala i Gaza je danas najveći logor na svijetu", istaknuo je Željko Ivanković.

Dženita Karić je napomenula da osim toga što autor nastoji dati pouzdan historijski pregled ključnih događaja iz moderne palestinske historije, on stavlja težište i na otkrivanje ključnog uzroka patnje i stradanja prvenstveno Palestinaca na Bliskom Istoku, i to ne samo na teritoriji Palestine, već i u Izraelu i u okolnim arapskim zemljama.

"Pri tome se Somun koristi, ne samo relevantnom literaturom arapskih i zapadnih autora, već i vlastitim sjećanjima na događaje koji su obilježili modernu palestinsku historiju, što ovu knjigu čini bližom običnim čitateljima i čitateljicama kojima je stran suhoparni politički registar", navela je.

Đorđe Krajišnik je napomenuo da se knjigom poziva i pozdravlja pravda za Palestinu.

"Sve ono što je u saznajnom smislu za mene ranije značila Palestina, prije svega kao gotovo svakodnevna vijest iz svijeta, sa ovom knjigom je postalo skoro opipljiv, neću pogriješiti ako kažem, gnjev spram nepravde koja se već decenijama nanosi čovjeku u Palestini.... uprkos svom užasu koji opisuje, knjiga Palestinska Nakba, što pokazuje i vedra fotografija sa njene naslovne strane, donosi jedan ozdravljujući optimizam i nadu da će napokon doći pravda za Palestinu. Čekamo je", kazao je.

Profesor Asim Mujkić smatra da će bh. čitalačkoj publici i ovo izdanje knjige pomoći da protumači palestinsko pitanje.

"Ono što daje posebnu težinu ovoj knjizi je i to što se ovaj konflikt izlaže po dubini, uključujući, i to odmjereno, sve aktere koji su značajno doprinijeli kompleksnosti cijelog problema, što će po mom sudu biti značajno za našu čitateljsku publiku koja je sklona jednostrano tumačiti palestinsko pitanje", smatra Mujkić.