{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Open Air program 21. SFF-a: Najbolji filmovi svjetske kinematografije u Metalcu

27.7.2015. u 11:20
52
8
Open Air program 21. SFF-a: Najbolji filmovi svjetske kinematografije u Metalcu
52
Open Air program 21. SFF-a: Najbolji filmovi svjetske kinematografije u Metalcu
Open Air najpopularniji je program Sarajevo Film Festivala, a Direkcija SFF-a danas je obznanila koji filmovi će biti prikazani u Ljetnom kinu HT Eronet u 21. izdanju Festivala.
Program Open Air 21. Sarajevo Film Festivala donosi neka od najuspješnjijih filmskih ostvarenja koja zadovoljavaju ukus i najizbirljivijih ljubitelja filma.

Ovaj atraktivni program svake večeri u Ljetnom kinu HT Eronet nudi nezaboravno iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama, na jednom od najvećih filmskih platana u regiji, sa izuzetnom kvalitetom projekcija.

Program ove godine nudi najuzbudljivije naslove, svjetske i regionalne kinematografije, a publika će biti u prilici da se sretne sa nekim od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice.

Open Air program:Film koji otvara Sarajevo Film Festival
Petak, 14. august
DRUGA MAJKA / QUE HORAS ELA VOLTA?
Brazil, 2015, 114 min.
Režija: Anna Muylaert
Uloge: Regina Case, Michel Joelsas, Camila Mardila, Karine Teles, Lourenco Mutarelli, Helena Albergaria

Nakon što je ostavila svoju kćer da je odgaja rodbina u jednom gradiću u Pernambucou, Val narednih 13 godina provodi radeći kao Fabinhova dadilja u Sao Paulou. Finansijski je stabilna, ali živi sa krivicom što nije odgajala svoju kćer Jessicu. U vrijeme Fabinhovih prijemnih ispita za fakultet, javlja joj se kćer i izgleda da dobija drugu šansu. Jessica također želi da dođe u Sao Paolo na prijemne ispite za fakultet. Puna radosti, ali i bojazni, Val se priprema, uz bezrezervnu podršku svojih poslodavaca, za trenutak o kojem je toliko dugo sanjala – trenutak susreta sa svojom kćeri. Međutim, kada Jessica stigne, ne ponaša se u skladu sa onim što se od nje očekuje i počinje da stvara napetost u kući…Gošća: rediteljka Anna Muylaert

Nagrade: SUNDANCE FILM FESTIVAL 2015: Specijalna nagrada žirija za glumice: Regina Casé i Camila Márdila; BERLIN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2015: Panorama nagrada publike; C.I.C.A.E. nagrada; VALLETTA FILM FESTIVAL 2015: Nagrada za najbolju režiju; RIVERRUN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2015: Nagrada žirija za najbolji scenarij

Subota, 15. august
DHEEPAN
Francuska, 2015, 109 min.
Režija: Jacques Audiard
Uloge: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers, Marc Zinga

Dheepan je tamilski borac za slobodu, tigar. Građanski rat u Šri Lanci primiče se kraju i poraz je blizu. Dheepan odlučuje da bježi, vodeći sa sobom dvije nepoznate osobe – jednu ženu i jednu djevojčicu – u nadi da će lakše dobiti azil u Evropi. Nakon dolaska u Pariz, „porodica“ se seli iz jednog privremenog doma u drugi dok Dheepan ne nađe posao kao domar jednog zapuštenog stambenog bloka u predgrađu. On radi da bi izgradio novi život i pravi dom za svoju „ženu“ i „kćerku“, ali svakodnevno nasilje sa kojim se suočava brzo ga primorava da ponovo oživi svoje ratničke instinkte kako bi zaštitio osobe za koje se nada da će postati njegova prava porodica. Gosti: glumci Jesuthasan Antonythasan i Kalieaswari Srinivasan.

Nagrade: CANNES FILM FESTIVAL 2015: Zlatna palma za najbolji film

Nedjelja, 16. august
TAKVA SU PRAVILA
Hrvatska, Francuska, Srbija, Makedonija, 2014, 78 min.
Režija: Ognjen Sviličić
Uloge: Ljubomir Bandović, Emir Hadžihafizbegović, Goran Bogdan, Mira Banjac, Stjepan Perić, Jasna Žalica

Ivo i Maja žive mirnim životom u sumornom predgrađu Zagreba. Jedne noći njihovog sina jedinca Tomicu nasilnički napadne drugi tinejdžer, pretuče ga i ostavi teško povrijeđenog. Ruši se njihov svijet lažne sigurnosti. Dok prolaze kroz nepodnošljivu muku, primorani su da preispitaju svoje živote i dovedu u pitanje sve u šta su vjerovali.

Gosti: reditelj Ognjen Sviličić, glumci Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Goran Bogdan, Hrvoje Vladisavljević, Veronika Mach.

Nagrade: VENICE FILM FESTIVAL 2014: Nagrada za najboljeg glumca: Emir Hadžihafizbegović; LES ARCS EUROPEAN FILM FESTIVAL 2014: Velika nagrada žirija; STOCKHOLM FILM FESTIVAL 2014: Najbolja glumica: Jasna Žalica, Najbolji glumac: Emir Hadžihafizbegović, Najbolji snimatelj: Crystel Fournier, Posebna nagrada: Najbolja muzika; WARSAW INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2014: Najbolja režija: Ognjen Sviličić; PULA FILM FESTIVAL 2015: Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu: Emir Hadžihafizbegović, Zlatna arena za najbolju scenografiju: Ivan Veljača

Ponedjeljak, 17. august
NERAZUMAN ČOVJEK/IRRATIONAL MAN
SAD, 2015, 96 min.
Režija: Woody Allen
Uloge: Jamie Blackley, Joaquin Phoenix, Parker Posey, Emma Stone

Profesor filozofije Abe dotaknuo je dno emotivnog života, ne može da pronađe smisao ili radost u životu. Abe osjeća da sve što je pokušao da radi, od političkog aktivizma do predavačkog posla, nije napravilo nikakvu razliku. Nakon što dobije mjesto fakultetskog predavača u jednom gradiću, Abe se uskoro spetlja sa dvije žene: Ritom, usamljenom profesoricom koja želi da je spasi od nesretnog braka i Jill, najboljom studenticom koja postaje i njegov najbliži prijatelj. I dok Jill voli svog momka Roya, neodoljivi su joj Abeova izmučena umjetnička ličnost i egzotična prošlost. Ipak, kad pokuša da njihov odnos pretvori u romantičnu vezu, on je odbije. Čista slučajnost promijeni sve kada razgovor jednog neznanca, koji slučajno čuju, privuče Abea i Jill. Abe u potpunosti može da ponovo prigrli život kada napravi konačan izbor. Ali njegova odluka pokreće čitav niz događaja koji će zauvijek uticati na njega, Jill i Ritu.

Utorak, 18. august
RICKI / RICKI AND THE FLASH
SAD, 2015, 101 min.
Režija: Jonathan Demme
Uloge: Meryl Streep, Mamie Gummer, Sebastian Stan, Kevin Kline, Rick Springfield, Ben Platt, Charlotte Rae

Trostruka dobitnica prestižne nagrade Oskar Meryl Streep ove godine pojavljuje se u potpuno novoj ulozi – glumi rok pjevačicu i gitaristicu u najnovijem filmskom uratku reditelja Jonathana Demmea (dobitnik Oskara za film KAD JAGANJCI UTIHNU) i scenaristice Diablo Cody (dobitnica Oscara za film JUNO) – RICKI AND THE FLASH. U filmu ispunjenom muzikom i nastupima uživo, Streep glumi muzičarku Ricki – rok heroinu koja se odrekla svega kako bi ostvarila svoj san o rokerskoj slavi, ali koja se sada vraća kući kako bi pokušala ispraviti svoje odnose sa obitelji. Uz Streep, u ostalim ulogama pojavljuju se Rick Springfield i Kevin Kline.

Srijeda, 19. august
HRONIČNI / CHRONIC
Meksiko, Francuska, 2015, 92 min.
Režija: Michel Franco
Uloge: Tim Roth, Sarah Sutherland, Robin Bartlett, Rachel Pickup, Michael Cristofer, David Dastmalchian, Bitsie Tulloch, Nailea Norvind

David je medicinski brat koji radi sa smrtno bolesnim pacijentima. Uspješan i posvećen svom zanimanju, razvija jake i čak bliske veze sa svakim pacijentom o kojem brine. Ali, van posla, David je bezuspješan, nespretan i povučen. Jasno je da mu je potreban svaki njegov pacijent jednako koliko i on njima.

Gost: reditelj Michel Franco.

Nagrade: CANNES FILM FESTIVAL 2015: Nagrada za najbolji scenarij: Michel Franco

Četvrtak, 20. august
SAVRŠEN DAN / A PERFECT DAY
Španija, 2015, 105 min.
Režija: Fernando León de Aranoa
Uloge: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Feđa Štukan, Eldar Residović, Sergi López

Grupa humanitarnih radnika pokušava da ukloni leš iz bunara u zoni oružanog sukoba. Leš je bačen u bunar da zagadi vodu i da se prekine snabdijevanje lokalnog stanovništva vodom. Ali okolnosti uskoro pretvaraju jednostavan zadatak u nemoguću misiju. Radnici prolaze kroz pomahnitali ratni pejzaž kao pokusni kunići u labirintu, iz kojeg možda nema izlaza. Rat unutar drugog rata, u kojem bi jedini neprijatelj mogao biti nerazumnost. Kriza koju pokušavaju da riješe je humanitarna, ali oni su samo ljudi. Humor, drama, nježnost, rutina, opasnost, nada: sve to se uklapa u savršen dan. Jedini žanr ovog filma je sam život. Poput ruske lutke babuške, drama je to unutar komedije, unutar filma ceste, unutar ratnog filma.

Gosti: glumci Benicio Del Toro i Feđa Štukan.

Petak, 21. august
TIGROVI / TIGERS
Indija, Francuska, Velika Britanija, 2014, 90 min.
Režija: Danis Tanović
Uloge: Emraan Hashmi, Danny Huston, Geetanjali, Khalid Abdalla, Adil Hussain, Satyadeep Misra, Maryam D'Abo, Heino Ferch, Sam Reid, Vinod Nagpal, Supriya Pathak

Gledajući ga kako se muči da proda nemarkirane domaće farmaceutske proizvode, supruga ubjeđuje Ajana da pokuša da dobije posao za prestižnu multinacionalnu kompaniju - Lasta Foods, poznatu po svojim formulama za bebe. Na njegovo čuđenje, i uprkos tome što nije završio fakultet, dobija posao. Ajan ozbiljno shvata Lastinu obuku o pristupu borbenog tigra i on uskoro postaje jedan od najboljih prodavača, a njegov život bolji. Faiz, jedan od Ajanovoih novih prijatelja doktora, odlazi u Karači da izučava pitanja javnog zdravstva. Nekoliko godina kasnije vraća se kao drugi čovjek. On dovlači Ajana u sobu dječije hitne pomoći. Bebe umiru, a doktor za sve optužuje Ajana.

Gosti: reditelj Danis Tanović, glumac Danny Huston, scenarista i producent Andy Paterson, producenti Cat Villiers i Čedomir Kolar, direktor fotografije Erol Zubčević

Film koji zatvara 21. SFF
Subota, 22. august
FÚSI
Island, Danska, 2015, 94 min.
Režija: Dagur Kári
Uloge: Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson, Franziska Una Dagsdóttir, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Arnar Jónsson, Thórir Saemundsson, Ari Matthíasson, Fridrik Fridriksson, Ingunn Jensdóttir

Četrdesettrogodišnji Fúsi prolazi kroz život kao da hoda u snu. Njegov posao radnika zaduženog za prtljage na aerodromu baš ga i ne opterećuje, a nikada nije imao djevojku. Jedina stvar koja ga zaista interesira su bitke iz Drugog svjetskog rata, koje pažljivo rekonstruiše koristeći male makete tenkova i vojnika kod kuće, u majčinom stanu koji je ujedno njegovo sklonište i zatvor. Kad Fúsi primi kupon za plesnu školu, upoznaje Sjöfn, sličnu usamljenu dušu sa dubokim psihičkim ranama. Nenaviknut na interakciju sa drugim ljudima, Fúsi instinktivno odlučuje da preuzme njihove živote u svoje ruke. Barem malo. Ali to je već nešto za ovog diva sa naizgled uskim vidokrugom, ali velikim srcem. Dagur Kári se tiho i nježno približava svom glavnom liku otkrivajući ljepotu njegove ličnosti i opisujući njegovo oslobađanje od unutrašnje stagnacije i spoljašnjih ograničenja. Uprkos tužnijim trenucima, film slavi nezamisliva iznenađenja u svakom pojedinačnom životu.

Gosti: reditelj Dagur Kári, glumac Gunnar Jónsson.

Nagrade: TRIBECA FILM FESTIVAL 2015: Najbolji igrani film, Najbolji glumac Gunnar Jónsson, Najbolji scenarij: Dagur Kári; CPH:PIX 2015, Politiken nagrada publike

Više informacija o programu pronađite na stranici www.sff.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: