{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SFF 2015: Izabrani filmovi programa Kinoscope

20.7.2015. u 12:06
8
2
SFF 2015: Izabrani filmovi programa Kinoscope
8
SFF 2015: Izabrani filmovi programa Kinoscope
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Izabrani su filmovi ovogodišnjeg Kinoscope programa SFF-a, a selekciju čine uglavnom radovi mladih autora.
"Birajući filmove za ovogodišnji Kinoscope, nesvjesno smo naglasak stavili na radove mladih autora na usponu karijere.

Toga smo postali svjesni tek kada je program bio kompletiran i kada smo ustanovili da su dvanaest od devetnaest odabranih filmova prvijenci ili tek drugi filmovi svojih autora. Gledano sa distance, to možda i nije pretjerano iznenađenje jer filmske selektore u principu ushićuju i iznenađuju novi autorski glasovi i svježe kreativne vizije.

Međutim, to ne znači da u programu nije bilo mjesta za filmove nekih od najpoznatijih svjetskih autora. Prvog dana festivala prikazati ćemo filmove TAXI Jafara Panahija i JASTOG Yorgosa Lanthimosa, proslavljenih reditelja koji su sa ovim filmovima prethodnih mjeseci bili u centru pažnje vodećih filmskih festivala. TAXI je nagrađen Zlatnim medvjedom u Berlinu, dok je JASTOG osvojio Nagradu žirija u Kanu. U program smo sa zadovoljstvom uvrstili i djela plodonosnog njemačkog reditelja Christiana Petzolda (FENIKS) i još plodonosnijeg Takashija Miikea (APOKALIPSA JAKUZA) iz Japana. Naravno, radi se o autorima koji često nude svjež filmski izraz, neprestano tragaju za uzbudljivim novim idejama i odbacuju tradicionalne tehnike pričanja filmskih priča.

Cijeli program je proslava eksperimentalnih filmskih formi i naracija. Nije li fascinantno da je Martti Helde iz Estonije svoju snažnu dramu NA UDARU VJETRA u cjelosti izgradio od živih slika (tableaux vivants) - glumci su statični, a kamera istražuje svaku kompleksnu scensku postavku - izazivajući gledaoca da se fokusira na svaki pojedinačni bolni istorijski trenutak? Pričinjava veliko zadovoljstvo vidjeti rad Cira Guerra iz Kolumbije i način na koji on svoju epsku priču o istraživanju Amazona ZAGRLJAJ ZMIJE vodi u neočekivanim smjerovima do te mjere da ona iz istorijske avanutre prerasta u egzistencijalnu i metafizičku avanturu.

Zadovoljstvo odabira filmova za bogat festivalski program kakav je Kinoscope, za filmski pismenu i radoznalu sarajevsku publiku, počiva na stalno prisutnoj mogućnosti da budete iznenađeni. Ni jedan živući reditelj nije u stanju ispričati zapletenije priče od grka Yorgosa Lanthimosa. U svome posljednjem djelu JASTOG, inače njegovom prvom filmu na engleskom jeziku, Lanthimos i njegov koscenarista Efthymis Filippou predstavljaju svoj najčudniji koncept do sada. U tipičnom Lanthimosovom stilu, JASTOG gledaoca uvodi u svijet u kojem vladaju čudna pravila i instantno u potpunosti okupira njegovu pažnu.

Neki od odabranih filmova svedeni su na najjednostavniju moguću formu, ali to ih ne čini ništa manje intrigantnim. U svome filmu IZVAN PRIRODE Ole Giæver slika zabavan portret norveškog muškarca izgubljenog u vlastitom provincijalnom životu. Giæver nastupa i u ulozi anksioznog glavnog junaka Martina koji je većim dijelom filma i jedini lik kojega gledamo na ekranu. Paz Fabrega iz Kostarike predstavlja svoje očaravajuće PUTOVANJE, film jednako bogate kinematografske teksture o dva mlada ljubavnika koji par dana provode sami u zabačenom kostarikanskom krajoliku. U oba filma likovi pokušavaju pobjeći u prirodu, ali nisu u stanju da svoje probleme ostave iza sebe.

Fantastična Ariane Labed u fascinantnom filmu francuskinje Lucie Borleteau FIDELIO, ALISINA ODISEJA provodi život izbjegavajući da upadne u kolotečinu. Kao inžinjerka na teretnom brodu seli se od luke do luke i od ljubavnika do ljubavnika, ostavljajući emotivni haos iza sebe.

Mnogi od ovogodišnjih učesnika programa odlučili su se da svoje priče ispričaju u crno-bijeloj tehnici. Pet filmova je snimljeno u crno-bijeloj tehnici ili u kombinaciji crno-bijelog i kolor filma. PROJEKT STOLJEĆA Carlosa Quintele, fascinantna priča o planu kubanskih vlasti da izgrade nuklearni grad, snimljen je u kombinovanoj tehnici. DJEVOJKA SE SAMA VRAĆA KUĆI NOĆU Ane Lily Amirpour, proslavljeni iranski vampirski film (snimljen u Kaliforniji), oslanja se na visokokontrastnu crno-bijelu fotografiju kako bi dočarao jezivi svijet sjenki. Sličnom se fotografijom odlikuje i hrabra izraelska drama TIKKUN reditelja Avishai Sivana, međutim, njom se u ovom slučaju postiže potpuno drugačiji efekat.

NA UDARU VJETRA i ZAGRLJAJ ZMIJE istorijske događaje i spektakularne predjele predstavljaju u crno-bijeloj boji, ali drugopomenuti film u rukavu krije i jedno kolor iznenađenje.

Katastrofalni svjetski događaji uobičajeno nalaze svoje mjesto na filmu. Po tome nisu iznimka ni filmovi u našem ovogodišnjem programu, kojima provejavaju ljudske katastrofe 20. stoljeća. NA UDARU VJETRA govori o deportaciji žena i djece iz baltičkih država u sibirske radne kampove četrdesetih godina prošloga stoljeća. Jedan od dokumentaraca u programu, RUSKI DJETLIĆ Chada Gracije, preispituje katastrofalne posljedice černobilske nuklearne katastrofe, sugerišući da je nesreća bila rezultat zloćudne sovjetske zavjere. Film FENIKS sve brilijantnijeg njemačkog reditelja Christiana Petzolda melodramatični je triler o ženi (koju igra uvijek odlična Nina Hoss) koja preživljava užase Aušvica i vraća se kući kako bi se suočila sa mužem koji ju je tamo poslao. VATRE U RAVNICI, novela iz 1951. o užasnim iskustvima japanskih vojnika na Filipinima pred kraj Drugog svjetskog rata, oživljena je na filmu pod palicom Shinya Tsukamotoa. Tsukamoto, japanski glumac i reditelj najpoznatiji po svojim fernetičnim Tetsuo filmovima, svoj je haotični autorski pečat ostavio i na ovoj ratnoj priči, pri tome postižući upečatljiv efekat.

Najaktuelniji među odabranim filmovima je lirski dokumentarac Lydie Wisshaupt-Claudel UBIJAJUĆI VRIJEME o grupi američkih marinaca koji dopust iz misije u Afganistanu provode u gradiću 29 Palms u kalifornijskoj pustinji.

Zadovoljstvo nam je reći da se dva preostala dokumentarca u ovogodišnjem programu bave nešto lakšim temema. B-FILM: POŽUDA
I ZVUCI ZAPADNOG BERLINA 1979-1989 deliričan je videodnevnik engleskog muzičkog promotera Marka Reedera o njegovom otkrivanju divljeg života i muzičke scene Zapadnog Berlina kratko prije pada Zida, dok je film, koji će zatvoriti naš ovogodišnji program, NAJBOLJE PREDSTAVE NA SVIJETU, islandskog reditelja Benedikta Erlingssona (čij je film O KONJIMA I LJUDIMA prošle godine prikazan u programu Kinoscope), uzbudljiv sedamdesetominutni kolaž videozapisa cirkuskih predstava, zabavnih parkova i zabavljača snimljenih tokom prošloga stoljeća. DJEVOJKA SE SAMA VRAĆA KUĆI NOĆU je jedna od naše tri ponoćne projekcije, dok su druge dvije Mikkeova urnebesno otkačena APOKALIPSA JAKUZA, čiji naslov dovoljno govori o sadržaju, te drugi igrani film američkog reditelja Jeremija Saulniera, krvlju prožeta ZELENA SOBA. Sva tri filma nastanjuju čudovišta u ljudskoj ili nekoj drugoj formi, od zombija do vampira, japanskih gangster i američkih neonacista.

Na kraju, tu je i poslastica koju ne treba propustiti - film 45 GODINA Andrewa Haigha. Charlotte Rampling i Tom Courtenay su za svoje virtuozne uloge u ovom filmu osvojili nagrade za najbolju glumicu i glumca na ovogodišnjem Berilnalu. Haigh je jedan od najuzbudljivijih britanskih reditelja, a 45 GODINA je izuzetno senzibilan i emotivan film. Raznovrsnost filmova odabranih za ovogodišnji Kinoscope odraz je stanja svjetske filmske produkcije koju smo imali privilegiju pregledati u procesu odabira učesnika našeg programa. Nadamo se da će 19 naslova koje predstavljamo u Sarajevu 2015. zadovoljiti glad publike za celuloidnim poslasticama proizvedenim u različitim krajevima svijeta tokom protekle godine", saopćili su selektori programa Mike Goodridge, Alessandro Raja, Mathilde Henrot.

Kinoscope 2015.

- 45 GODINA / 45 YEARS, Velika Britanija, 2015, 93 min. (Režija: Andrew Haigh)
- APOKALIPSA JAKUZA / YAKUZA APOCALYPSE, Japan, 2015, 115 min. (Režija: Takashi Miike)
- B-FILM: POŽUDA I ZVUCI ZAPADNOG BERLINA 1979-1989 / B-MOVIE: LUST & SOUND IN WEST-BERLIN 1979-1989, Njemačka, 2015, 92 min. (Režija: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange)
- DJEVOJKA SE SAMA VRAĆA KUĆI NOĆU / A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT, SAD, 2014, 101 min. (Režija: Ana Lily Amirpour)
- FENIKS / PHOENIX, Njemačka, Poljska, 2014, 98 min. (Režija: Christian Petzold)
- FIDELIO, ALISINA ODISEJA / FIDELIO, L'ODYSSÉE D'ALICE, Francuska, 2014, 97 min. (Režija: Lucie Borleteau)
- IZVAN PRIRODE / MOT NATUREN, Norveška, 2014, 80 min. (Režija: Ole Giæver, Marte Vold)
- JASTOG / THE LOBSTER, Irska, Velika Britanija, Grčka, Francuska, Holandija, 2015, 118 min. (Režija: Yorgos Lanthimos)
- NA UDARU VJETRA / RISTTUULES, Estonija, 2014, 87 min. (Režija: Martti Helde)
- NAJVEĆE PREDSTAVE NA SVIJETU: STOLJEĆE VODVILJA, CIRKUSA I KARNEVALA/ THE GREATEST SHOWS ON EARTH: A CENTURY OF VAUDEVILLE, CIRCUSES AND CARNIVALS, Island, Velika Britanija, 2015, 70 min. (Režija: Benedikt Erlingsson)
- PROJEKT STOLJEĆA / LA OBRA DEL SIGLO, Argentina, Kuba, Njemačka, Švicarska, 2015, 100 min. (Režija: Carlos Quintela)
- PUTOVANJE / VIAJE, Kostarika, 2015, 71 min. (Režija: Paz Fábrega)
- RUSKI DJETLIĆ / THE RUSSIAN WOODPECKER, Ukrajina, Velika Britanija, SAD, 2015, 82 min. (Režija: Chad Gracia)
- TAXI, Iran, 2015, 82 min. (Režija: Jafar Panahi)
- TIKKUN, Izrael, 2015, 120 min. (Režija: Avishai Sivan)
- UBIJANJE VREMENA: IZMEĐU DVA FRONTA / KILLING TIME: ENTRE DEUX FRONTS, Francuska, Belgija, 2015, 88 min. (Režija: Lydie Wisshaupt-Claudel)
- VATRE U RAVNICI / NOBI, Japan, 2014, 87 min. (Režija: Shinya Tsukamoto)
- ZAGRLJAJ ZMIJE / EL ABRAZO DE LA SERPIENTE, Kolumbija, Venecuela, Argentina, 2015, 125 min. (Režija: Ciro Guerra)
- ZELENA SOBA / GREEN ROOM, SAD, 2015, 94 min. (Režija: Jeremy Saulnier)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: