Kultura
9

Žeđ za dokumentarizmom: Takmičarski program Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
Odabir filmova za ovogodišnji program je bio možda najinspirativniji i najizazovniji zadatak sa kojim se susrela selektorka dokumentarnog takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala.

"Regionalna dokumentarna ponuda je bogata, raznolika i, u određenoj mjeri, izuzetno dobro producirana, pa čak i adekvatno finansirana. To je prilična novina za naš region. Impresivno je da su mnogi od odabranih dokumetaraca snimani pet ili šest godina, a rad na jednom od njih trajao je čak tri desetljeća", rekla je selektorka Rada Šešić.

Neki su bili izabrani i za ozbiljne evropske platforme i radionice za razvoj dokumentarnih projekata; prezentovani su na najprestižnijim mjestima na svijetu i prikupili su potrebna finansijska sredstva što nije uobičajeno za dokumentarnu produkciju u našem regionu.

"Sve ovo dokazuje da se stvaranju dokumentaraca u regionu počelo pristupati na ozbiljniji način i da je istrajni kreativni pristup radu talentovanih reditelja i producenata prepoznat i adekvatno vrednovan. To će moći primjetiti i naši gledatelji koji će prisustvovati projekcijama 23 odabrana filma koje sa ponosom predstavl-jamo našoj odanoj festivalskoj publici", kazala je Šešić.

Kao i svake godine, u selekciju su uvršteni i kratki filmovi, dužine od 10 do 40 minuta, jer je kratkometražni film oduvijek bio najuspješnija dokumentarna forma u našem regionu.

"Ponosni smo na tu tradiciju i želimo sačuvati kratkometražne dokumentarne filmove u našem programu u nadi da ćemo tako ohrabriti one koji još uvijek vjeruju da ih je potrebno snimati iako su gotovo sasvim odbačeni od strane velikih festivala i TV emitera", objasnila je Šešić.

Dužina većine odabranih filmova prilagođena je zahtijevima kino distributera, a neki čak traju i znatno duže od uobičajenih cjelovečernjih dokumentaraca.

"Ipak, najvažnije je da svaki film traje baš onoliko koliko autor smatra da je potrebno, a naš Dokumentarni takmičarski program podržava instinkt i slobodu autora da odaberu način koji smatraju najboljim da ispričaju svoje priče, stvore pravu filmsku atmosferu i proizvedu snažan film. Podržavamo filmske autore koji razmišljaju van zadatih okvira i tražimo originalan autorski filmski izraz“, zaključila je Šešić.

U programu je niz debitantskih, pa čak i dva studentska filma, koji će biti prikazani u istoj konkurenciji sa filmovima dobro poznatih i iskusnih autora.

Takmičarski program – Dokumentarni film 2015.

Svjetske premijere

AUTOREFLEKSIJA, Bosna i Hercegovina, 2015, 10 min. (Režija: Nedim Alikadić) DOM, Slovenija, 2015, 82 min. (Režija: Metod Pevec) IZMAGLICA SREBRENICE, Bosnia and Herzegovina, 2015, 60 min. (Režija: Samir Mehanović)

JEDAN DAN U SARAJEVU, Bosna i Hercegovina, 2015, 60 min. (Režija: Jasmila Žbanić) POVRJEĐIVANJE / SEB, Mađarska, 2015, 52 min. (Režija: Dénes Nagy) U POTRAZI ZA SNOM, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, 2015, 145 min. (Režija: Mladen Mitrović)

Međunarodne premijere

EOHA, Crna Gora, 2015, 22 min.(Režija: Vladimir Perović) KROZ MOJ OBJEKTIV ARTIK / HAYALLERIM VAR ARTIK, Turska, 2015, 62 min. (Režija: Nefin Dinç) LIJEPO MI JE S TOBOM, ZNAŠ, Hrvatska, 2015, 42 min. (Režija: Eva Kraljević) MINORNA GRANICA, Austrija, 2015, 25 min.(Režija: Lisbeth Kovacic) NEDODIRLJIVI / THE UNIDENTIFIED, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo (Režija: Marija Ristić, Nemanja Babić)

RUS, Bosna i Hercegovina, 2015, 60 min. (Režija: Damir Ibrahimović, Eldar Emrić) TITITÁ, Mađarska, 2015, 85 min. (Režija: Tamás Almási) ZELENI ZIDOVI, CRNA HRANA, Makedonija, 2015, 17 min. (Režija: Sandra Gjorgieva)

Regionalne premijere

CHUCK NORRIS U BORBI PROTIV KOMUNIZMA / CHUCK NORRIS VS COMMUNISM, Rumunija, Njemačka, Velika Britanija, 2015, 81 min. (Režija: Ilinca Calugareanu) EGZOTIKA, EROTIKA ITD. / EXOTICA, EROTICA, ETC, Grčka, Francuska, 2015, 73 min. (Režija: Evangelia Kranioti) KRŠ, Srbija, Francuska, 2015, 80 min. (Režija: Vladimir Todorović)

Bh. premijere

FLOTEL EUROPA, Srbija, Danska, 2015, 71 min. (Režija: Vladimir Tomić) KAINOVA DJECA / KÁIN GYERMEKEI, Mađarska, Francuska, 2014, 104 min. (Režija: Marcell Gerő) LUTALICA / DRIFTER, Mađarska, Njemačka, 2014, 72 min. (Režija: Gábor Hörcher) TOKOM GODINA / ÜBER DIE JAHRE, Austrija, 2015, 188 min. (Režija: Nikolaus Geyrhalter) TOTO I NJEGOVE SESTRE / TOTO ŞI SURORILE LUI, Rumunija, 2014, 93 min. (Režija: Alexander Nanau) U MRAKU, Srbija, 2014, 60 min. (Režija: Goran Stanković)

SFF