Kultura
0

Islandski režiser Dagur Kari: Jako mi je zanimljiv koktel humora i tragedije

Klix.ba
Jedan od gostiju 21. izdanja Sarajevo Film Festivala je i islandski režiser Dagur Kari, čiji će film Fusi/Virgin Mountain biti prikazan večeras u okviru HT Eronet Open Air programa, na posljednjoj noći SFF-a.

Dagur Kari je rođen u Francuskoj 1973. godine od roditelja Islanđana. Diplomirao je na Danskoj državnoj filmskoj školi 1999. godine sa umjetničkim (art house) kratkim filmom "Izgubljeni vikend". Kao reditelj debitirao je 2003. godine sa uspješnim filmom "Albino Noi", nakon kojeg je uslijedio "Tamni konj", koji je prikazan u sekciji Izvjestan pogled (Un Certain Regard) na Kanskom filmskom festivalu 2005. godine. Od 2013. godine vodi program za režiju na Danskoj državnoj filmskoj školi.

Radnja filma: Četrdesettrogodišnji Fúsi prolazi kroz život kao da hoda u snu. Njegov posao radnika zaduženog za prtljage na aerodromu baš ga i ne opterećuje, a nikada nije imao djevojku. Jedina stvar koja ga zaista interesira su bitke iz Drugog svjetskog rata, koje pažljivo rekonstruiše koristeći male makete tenkova i vojnika kod kuće, u majčinom stanu koji je ujedno njegovo sklonište i zatvor. Kad Fusi primi kupon za plesnu školu, upoznaje Sjöfn, sličnu usamljenu dušu sa dubokim psihičkim ranama. Nenaviknut na interakciju sa drugim ljudima, Fúsi instinktivno odlučuje da preuzme njihove živote u svoje ruke. Barem malo. Ali to je već nešto za ovog diva sa naizgled uskim vidokrugom, ali velikim srcem. Dagur Kari se tiho i nježno približava svom glavnom liku otkrivajući ljepotu njegove ličnosti i opisujući njegovo oslobađanje od unutrašnje stagnacije i spoljašnjih ograničenja. Uprkos tužnijim trenucima, film slavi nezamisliva iznenađenja u svakom pojedinačnom životu.

Glavni glumac u filmu "Virgin Mountain", Gunnar Jonsson, zapravo i nije školovani glumac, nego prirodni talenat, a reditelj navodi kako je on najvjerovatnije jedan od najboljih s kojima je ikad radio.

U razgovoru za Klix.ba, režiser Dagur Kari pojašnjava kako film zapravo donosi priču o odraslom čovjeku zarobljenom u djetinjstvu.

"Kad sam ga prvi put vidio prije nekih 17 godina na TV-u, znao sam da postoji nešto jedinstveno u vezi njegovog filma i poželio sam ga vidjeti kao glavnog lika u nekoj ulozi. Ovo je zapravo bila ideja u mojoj glavi godinama", pojašnjava u razgovoru za Klix.ba reditelj Dagur Kari.

U svom filmskom stvaralaštvu, navodi kako nastoji obratiti posebnu pažnju na sam lik.

"Kad gledam filmove, najčešće naknadno ne pamtim radnju, ali se uvijek sjećam lika koji je bio autentičan i stvaran i to je razlog zbog kojeg se fokusiram upravo na karaktere u filmu", pojašnjava ovaj reditelj.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Dodaje kako je njegov aktuelni film istovremeno i jednostavan i kompleksan, a ono što ga najviše privlači je upravo portretiranje te kompleksnosti koja se nalazi ispod jednostavne strukture priče.

"Ono što ja posebno volim u filmovima su situacije u kojima humor susreće tragediju. Ključna stvar je humor, no čiste komedije u njima možete uživati, ali vas ostave praznim. Upravo iz tog razloga koktel humora i tragedije smatram jako zanimljivim", pojašnjava reditelj.

Navodi kako u svojim filmskim stvaralaštvom ne nastoji poslati određenu poruku, te smatra kako je jako bitno da film zadrži otvorenost ka različitim vrstama interpretacija gledatelja.

SFF