Maestro na klasičnoj harmonici
1

FOTO+VIDEO / Nihad Hrustanbegović: Svirao sam za kraljicu Beatrix, ali u BiH nisam

Razgovarala: T. Sekulić
Nihad Hrustanbegović
Nihad Hrustanbegović
Nihad Hrustanbegović, bosanskohercegovački maestro na klasičnoj harmonici, proslavlja 30 godina bavljenja muzikom. Povodom toga organizuje solističku turneju u najvećim dvoranama u Holandiji, gdje i živi već dugi niz godina. U razgovoru za portal Klix.ba je istakao kako se može pohvaliti da ima uspješnu karijeru, ali i da su svi njegovi neuspjesi vezani za BiH.
Nihad Hrustanbegović
Nihad Hrustanbegović
Hrustanbegović je rođen u Bijeljini 1973. godine. U Holandiju je otišao ratne 1994. godine i nastanio se u toj državi. Kako je istakao, Holanđani su ga oduševili kao narod. Karijeru je gradio u Holandiji i ta zemlja mu je pružila punu podršku, ali njegov veliki san je ipak da jednog dana svojom harmonikom raspleše Sarajevo, odnosno cijelu BiH.

Ovog mjeseca proslavlja veliki jubilej, na koji je bio gotovo zaboravio - 30 godina ljubavi između njega i harmonike. Stoga će svoju turneju Opus Magnum 12, koja je počela još u aprilu izvođenjem koncerata u 12 najvećih i najljepših dvorana za klasičnu i jazz muziku u Holandiji, posvetiti svom velikom uspjehu.

Zaboravio na veliki jubilej

"Kao i svaki prvi ponedjeljak u septemberu i ovaj mi je bio poseban. Jednostavno sam se sjetio da me mama odvela u muzičku školu prije tačno trideset godina. I došao sam na ideju da ostatak turneje posvetim tome što 30 godina sviram harmoniku. Opus Magnum 12 je moj kompozitorski soundtrack, odnosno 12 slika iz historije slikarstva koje koristim kao izvor inspiracije za nove kompozicije", ispričao je Hrustanbegović.

On je prije desetak godina počeo komponovati muziku, a kako tvrdi, na to su ga nagovorili holandski slikari.

"Slikari s kojima sam se družio su me stalno pitali zašto ne komponujem, već samo improvizujem ili sviram kompozicije drugih autora. Rekli su mi da tek kad počnem komponovati mogu dostići nešto što se zove umjetnost, tako da sam počeo i komponovati. Danas na harmonici sviram sve što duša i srce mogu da osjete - cross over, jazz, klasiku, contemporrary, flamenco, sevdah, minimal music, tango, jazz, pop...", ispričao je za Klix.ba virtuoz na harmonici.

Veliki uspjesi u karijeri

Do sada je održao šest koncerata u okviru turneje Opus Magnum 12, ali će sljedećih šest posvetiti svom jubileju.

"Mojih 30 godina rada i sviranja će biti naznačeno u narednih šest koncerta, naredna četiri mjeseca i naravno novim solo albumom", istakao je.

Svojim najvećim uspjesima Hrustanbegović smatra to što je do sada imao više od 1.000 nastupa u Holandiji i 50 nastupa u drugim zemljama svijeta.

"Velikim uspjehom smatram to što mi je praktično prva kompozija odmah bila hit, odnosno korištena je dvije godine u jednoj reklami. Uspjehom smatram i brojne svoje velike koncerte, pogotovo one za ljude koji iznimno cijene umjetnost, a svirao sam i za holandsku kraljicu Beatrix", ispričao nam je bh. muzičar.

Dodao je da uspjehom u karijeri smatra i to što je svirao sa brojnim slavnim osobama i orkestrima te održao nekoliko velikih solističkih koncerata.

"Ponosim se i nastupom u najgledanijoj TV emisiji u Holandiji - De Wereld draait door. A svirao sam i za brojne humanitarne akcije za BiH", kazao je, napomenuvši da je iznimno sretan što su prva dva njegova solo albuma među najprodavanijim u Holandiji.

U BiH nije zasvirao 18 godina

Ipak, u karijeri je imao i neke neuspjehe.

"Svi neuspjesi su uglavnom vezani za BiH. Zemlju sam morao napustiti jer mi nije bilo dozvoljeno da sviram u ratu, već sam trebao ići na ratište. Prošle godine sam trebao svirati na Jazz festu i potpisao sam ugovor, ali su organizatori otkazali koncert. Bilo mi je teško. Također, Dino Merlin me zvao da budem u njegovom timu kada je išao na Eurosong, ali je na kraju i to otkazano".

Istakao je da u BiH nije svirao već 18 godina i ne zna kada će se to desiti, ali bi svakako volio ponovo zasvirati u svojoj rodnoj zemlji.

Nada se da će, zahvaljujući trenutnoj turneji, dobiti priliku da svoje umijeće na harmonici, za koju tvrdi da je veoma popularan instrument, pokaže i u drugim zemljama svijeta.

Mladi vole harmoniku

"Harmonika je popularan instrument u mnogim zemljama svijeta, ali je definitivno najpopularnija u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Rusiji, Finskoj i naravno zemljama bivše Jugoslavije. Bosna i Hercegovina je dala mnoge dobre harmonikaše posljednjih 20 godina i mnogi su završili muzičke akademije, ali su danas uglavnom u inozemstvu", istakao je Hrustanbegović.

On, osim što svira, svoje znanje prenosi i na mlađe generacije.

"Od 2010. godine sam docent harmonike na Muzičkoj akademiji u Arnhemu za pop, jazz, worlmusic, klasiku i naravno improvizaciju. Volim raditi sa studentima te od 2007. godine također kao docent harmonike predajem i u Francuskoj. U Amsterdamu imam privatnu školu", kazao je maestro.

Prvi od preostalih šest koncerata održat će 28. septembra u Utrechtu, a zatim 21. oktobra u Groningenu, 2. novembra u Middelburgu, 10. novembra u Lelystadu, 23. novembra u Emmenu te 14. decembra u Den Haagu.