U Narodnom pozorištu
25

Svečano otvoren program "Kultura na ulice": Izvedena dva koncerta i klasik "Blue Monday"

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Večeras je svečano otvoren specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice", a izvedena su dva koncerta posvećena jazz muzici te broadwayski klasik "Blue Monday".

Iako je prethodno najavljeno da će svečano otvorenje biti održano na Trgu Susan Sontag, zbog vremenskih prilika je premješteno u Narodno pozorište.

U 19 sati je nastupio kamerni ansambl "Monk" iz Beograda koji preferira interpretaciju moderne, primenjene, postmoderne i world muzike. Sarajevskoj publici su se predstavili u sastavu: klarinetista Vladimir Stanišić, violinista Vojin Aleksić i pijanista Rastko Pavlović.

Od 20 sati publika je uživala u izvedbi Combine Quarteta iz Banjaluke koji je nastupio s vokalnom solisticom Anjom Milutinović. Combine Quartet čine četvorica entuzijasta i umjetnika: Milan Savić, Stefan Tešanović, Dejan Đorđević i Dejan Trkulja. Nastupali su sa najvećim Jazz muzičarima ovih prostora i šire, kao što su Bojan Zulfikarpašić, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, Dejan Terzić, Per Mathisen i Dimitrije Vasiljević.

Broadwayski klasik "Blue Monday" kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a uz pratnju Sarajevske filharmonije kojomm diriguje maestro Bakir Samardžić, počeo je u 21 sat.

U jazz operi "Blue Monday" uloge su ostvarili: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Senka Ranosavljević, dizajner svjetla Moamer Šaković.

Kultura na ulice! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice" je besplatan.