Zanimljivi detalji
6

Ispod slojeva boje: 13 misterija koje kriju svjetski poznata umjetnička djela

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iza ovih umjetničkih djela stoje neobične priče, a neke od njih se doslovno nalaze ispod slojeva boje na njima.

Da bi se razumjelo bilo koje umjetničko djelo, potrebno je široko znanje iz područja historije, religije, mitologije i književnosti. To znanje vam pomaže dekodirati stvari koje skrivaju beznačajni detalji i pomaže vam saznati zašto su neki umjetnici dugi niz godina nastavili usavršavati svoja platna, dok su drugi stvorili nove slike preko drugih.

Autori sa stranice Bright Side proveli su mnogo sati posjećujući razne muzeje kako bi napisali priču o remek-djelima koja nisu tako jednostavna kao što možda izgledaju na prvi pogled. Na kraju članka čeka vas bonus - Mona Lisa, jedna od najtajanstvenijih slika na svijetu, ima mnogo "dvojnika".

Nepoznati umjetnik, "Portret Isabelle de’ Medici"

Ovaj renesansni portret nepoznatog umjetnika otkriven je slučajno. U početku su kritičari vjerovali da je to veoma dobar falsifikat srednjovjekovne slike, ali ispostavilo se da je portret dorađen u 19. stoljeću. Istaknuti nos, visoko čelo i velika brada bili su sakriveni pod slojevima boje - lice mlade aristokratkinje iz srednjeg vijeka pretvoreno je u simpatično lice mlade kokete da bi se slika bolje prodala.

Uz pomoć rendgenskih zraka otkriveno je kako je žena na početku prikazana na portretu. Restauratori su uklanjali sloj po sloj, vraćajući sliku u prvobitni oblik.

Ilja Rjepin, "Ivan Grozni i njegov sin 15. novembra 1581.."

Rjepin je ovu sliku stvorio na osnovi svojih osjećaja u vezi sa stvarima koje su se događale oko njega. Inspiracija za ovo platno bilo je ubistvo cara Aleksandra II. i muzičko djelo koje je komponovao Nikolaj Rimski-Korsakov. Prizor ubistva princa u potpunosti je odražavao Rjepinovo unutarnje stanje, a ovu ideju osmišljavao je tri godine.

Dugo nije mogao osmisliti sliku, sve dok nije otputovao u Španiju i prisustvovao tamošnjoj borbi s bikovima. Slikar je vidio pijesak pokriven krvlju i izgled bikova, pun mržnje i boli. Tada je ideja rođena. Rjepin je bio opsjednut svojim radom, vidio je prizore atentata u snovima i mučile su ga različite vizije. Njegovi prijatelji su ga spasili od ludila.

Francisco de Goya, "Portret Don Ramóna Satué"

Ramon Satué je bio prijatelj Francisca de Goye. Bio je član suda u Madridu i visoki dužnosnik. Portret je naslikan u znak zahvalnosti za činjenicu da je porodica Satué skrivala umjetnika tokom represija.

Tokom rendgenskog ispitivanja, naučnici su ispod portreta pronašli sliku muškarca u uniformi. Ona nije završena, zbog čega je nemoguće reći ko je prikazan na njoj. Smatra se da je Goya slikao španskog kralja Josepha Bonapartea, Napoleonovog brata. Nakon što je on izgubio vlast, slikar je odlučio ne dovršiti sliku i preko nje je stvorio novu.

Vasili Pukirev, "Nejednaki brak"

Prema jednoj verziji priče iza ove slike, slikar je prikazao dramu svog života. Mlada je Pukireva željena žena Praskovia Varentsova, dok je stariji mladoženja vođa Tverskog plemstva, Alexey Markovich Poltoratskiy.

Ako pogledate izbliza, iza mladoženje stoji jedna starica. Ali zašto nosi bijelu haljinu i vijenac na glavi? Ova odjeća tipična je za mladu. Naučnici pretpostavljaju da je to duša njegove prve žene koja se pojavila na vjenčanju.

Pablo Picasso, "Plava soba"

Poslije pažljivog rendgenskog snimanja, 2008. godine, ispod Picassove "Plave sobe" otkriveno je još jedno skriveno djelo - portret starca koji nosi odijelo s leptir mašnom. Picasso je imao mnogo ideja, ali nije uvijek imao novca za kupovinu novog platna i zato je slikao nove slike preko starih.

Sandro Botticelli, "Proljeće"

Slika je nastala po narudžbi Lorenza de’ Medicija i trebala je biti svadbeni poklon. Ne samo da je nastala po uzoru na antičke kompozicije, već je i prikrivena i sofisticirana poruka za predstojeći brak.

Ovdje je Venera stidljiva udana žena i to dokazuje njen veo. Budući da se mladoženja odlučio vjenčati s plemenitom djevojkom sličnoj boginji, njegov život bit će sladak i sretan. Tri gracije predstavljaju tri pojma: zadovoljstvo, čednost i ljepotu. Merkur predstavlja glavne muške osobine osjećajnosti i elokvencije. Kupidove vezane oči govore da je ljubav slijepa.

Paul Gauguin "Be Be (The Nativity)" 

Kako su žene Tahitija povezane s Kristovim rođenjem? Paul Gauguin nikada nije bio religiozan - bio je prije agnostik, a ne ateist. Dok je živio na Tahitiju, slikar se zanimao za biblijske priče. Čak je objavio rukopis pod nazivom "Moderni duh i katolicizam".

U tom periodu, Gauguinova voljena žena Pahura iz plemena Maori rodila je sina. Na slici je uhvatio trenutak rođenja svog sina. Ubrzo nakon toga njihovo dijete umire, a ovaj tragični događaj dogodio se na Božić.

Gustave Courbet "Pripremanje mlade"

Realistički slikar Gustave Courbet prikazivao je prizore iz svakodnevnog života: sprovode, tkanje, odmor nakon ručka i seoske djevojke. Slika "Pripremanje mlade" mogla bi proći neopaženo među ostalim Courbetovim radovima, da se za nju nisu zainteresirali likovni kritičari.

Oni su je 1960. godine pažljivo proučavali infracrvenim zrakama i otkrili da na njoj nema mlade. Glavna figura je naga, a djevojke oko nje nose crne haljine. Zaključeno je da se na početku platno zvalo "Pripremanje mrtve djevojke".

Hans Holbein "Ambasadori"

Holbein je prikazao dva stvarna ambasadora - Jeana de Dintevillea i Georgesa de Selvea. Predmeti u pozadini govore o sporu između klera i nauke. Slomljena lutnja, otvoreni psaltir, globus, sunčani sat i aritmetičke knjige to potvrđuju.

U prvom planu je neobična i nepoznata mrlja - to je izobličena lubanja koja simbolizira smrt. Ako pogledate ravno u platno, čini se da je to normalno i lobanja nije tako uočljiva: prema autoru, smrt je nešto što u stvari nije važno. Ali ako promatrate platno iz drugog ugla, smrt postaje stvarnost koja iskrivljuje obične stvari.

Ilja Rjepin "Redovnica"

Likovni kritičari se već dugo pitaju: zašto redovnica izgleda kao supruga Rjepinovog brata, Sophia Shvetsova? Odgovor je pronađen u umjetnikovim dnevnicima. U početku, Rjepin je kreirao portret žene u balskoj haljini. Ali kada je posao bio gotov, Ilja i Sophia su se posvađali. Umjetnik se toliko uvrijedio, da je odlučio ovo djelo ponovo naslikati. Sada Shvetsova nosi redovničku odoru umjesto lijepe haljine, dok je lepeza zamijenjena krunicom.

Da bi potvrdili svoja nagađanja, platno je snimljeno rendgenom i utvrđeno je da je Rjepin ponovo naslikao sliku ne uklanjajući staru boju.

Johannes Vermeer, "Djevojka koja čita pismo na otvorenom prozoru"

Ova slika je primjer Vermeerove rane umjetnosti. Ideja se možda čini previše običnom i trivijalnom - samo mlada djevojka koja stoji kraj prozora, ali ima skriveno značenje. Jabuke u posudi za voće simboliziraju gubitak vrline Adama i Eve, dok otvoreni prozor simbolizira želju za slobodom.

Međutim, ovo nije potpuni popis misterija slike. Pomoću rendgenskih snimki ustanovljeno je da je na zidu prvobitno bila slika Kupida, koju je umjetnik iz nekog razloga naslikao.

Mikhail Vrubel, "Demon koji sjedi" i "Pad demona"

Vrubel je tvrdio da njegov "sjedeći demon" uopće nije demon, već duša. Tako se s grčkog jezika prevodi riječ "demon" - ponosna i slobodna ličnost koja se suprotstavlja svijetu. Demon koji pada je slomljen i slab. On je odraz autorovog ludila. Vrubelovo mentalno stanje postupno se pogoršavalo i on je nekoliko puta prepravljao ovo umjetničko djelo. Patio je od nesanice i bio je opsjednut svojim radom.

Sliku je kupio poznati kolekcionar umjetnosti, Vladimir von Meck. Poslije toga se Vrubel nastavio zabavljati: trošio je novac koji je dobio, pio je puno alkohola i svađao se sa suprugom. Na kraju je smješten u privatnu bolnicu zbog simptoma mentalnog poremećaja.

Frida Kahlo, "Autobus"

Kada je Frida Kahlo imala 17 godina, dogodila se nesreća. Autobus u kojem je bila sudario se s tramvajem. Buduća slikarica doživjela je puno trauma (trostruki prijelom kralježnice, prijelom kuka, rebara itd.), zbog kojih nije mogla imati djecu. Sjećanja na tu nesreću nastavila su mučiti Fridu cijelog života.

Slikala je u trenucima očaja. Tako je nastala slika "Autobus". Ljudi sjede na autobusnoj stanici, čekaju prijevoz i ne sumnjaju što im budućnost donosi.

Bonus: "Mona Lisa" postoji u nekoliko varijacija

La Gioconda je prikazana na oko 20 platna. Neka od njih slikali su učenici Leonarda da Vincija, iako neki istraživači vjeruju da je i sam slikar radio te slike. Neke slike potpuno podsjećaju na original, druge prikazuju glavnog li

Sve replike, bez izuzetka, nastoje ponoviti čuveni osmijeh La Gioconde.