Najskuplja u historiji
2

Autoricu podsjećala na majku: Monumentalna statua pauka prodana za rekordnu svotu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ogromna, vitka skulptura pauka francusko-američke umjetnice Louise Bourgeois prodana je u četvrtak za 32,8 milijuna dolara, čime je postavljen rekord za djelo jedne kiparice na aukciji.

Djelo, koje se uzdiže u visinu više od deset metara i široko je 18 metara, Bourgeois je dovršila 1996. godine i jedan je od četiri monumentalna pauka koji su se dosad pojavili na aukciji. Aukcijska kuća Sotheby's nije objavila identitet kupca.

Prema aukcijskoj kući, prodavac je bila brazilska fondacija Fundacao Itaú, koja je kupila djelo prije više od 25 godina.

Bourgeois, koja je umrla 2010. u dobi od 98 godina, rođena je u Parizu, ali je većinu svog života provela u New Yorku, gdje je postala poznata po svojim kultnim instalacijama.

Bila je istaknuta slikarica i grafičar, ali je najpoznatija po svojim velikim skulpturama - posebno onima koje prikazuju "okretne vitke pauke". Prema njenim riječima, to ih je inspirirala njezina majka, koja je u njezinim sjećanjima bila "zlokobna prijetnja, ali i vrijedna majstorica i tkalja".

Bourgeoisini monumentalni pauci pojavili su se u javnim prostorima kao što su Guggenheimov muzej u Bilbau u Španiji, Tate Modern u Londonu, Muzej moderne umjetnosti u San Franciscu i Nacionalna galerija umjetnosti u Washingtonu.