Ljeto dolazi
0

Sapunica sa zmajevima ili najuspješnija serija svih vremena? GOT slavi desetogodišnjicu

Piše: Ines Mrenica
Epska priča o izdaji i plemenitosti smještena je u izmišljeni Westeros i Essos, gdje zime i ljeta traju godinama, a samo je strast za moći vječna. “Igra prijestolja” slavi gvozdenu godišnjicu i tim povodom su na HBO-u s plasirane sve sezone popularnog serijala.
Davno je Shakespeare dokazao kako je svaka dramska priča u suštini ljubavna ili politička, a da one najbolje inkorporiraju oboje. Najuspješnija televizijska serija novijeg doba kablovske televizije, prije deset godina je očarala publiku širom svijeta predstavljanjem borbe za vlast, koju u izmišljenom kontinentu pokreću ljudske strasti i bolesne ambicije.

Nikome nije jasno zašto je HBO tako brzo i (po mišljenju većine) loše okončao seriju, kada je samo na posljednjoj epizodi imao 7 miliona gledatelja, ali je jasno da je serija publiku podijelila na one koji su za njom poludjeli i one koji su potpuno ravnodušni prema fenomenu “Game od Thrones”.

Serijski “MaraThrone”, koji je HBO objavio u maju, povodom desetogodišnjice od premijere prve epizode “Igre prijestolja”, traje ukupno 72 sata i sadrži 73 epizode spakirane u 8 sezona najpopularnije televizijske serije, koja je nastala po fantastičnom serijalu romana Georgea R. R. Martina “Pjesma leda i vatre”.

Seks, nasilje i brutalan govor karakteristike su raskošno producirane priče o nekoliko porodica u nemilosrdnim vremenima, inspirisanim mitologijom srednjeg vijeka. Radnja je smještena na izmišljeni kontinent Zapadne zemlje, a krvavi obračuni pokazuju surovost doba kada se zbog činjenice kako se glava mogla izgubiti svakog dana, život strastveno konzumirao. Scenaristi nisu prezali od ničega, pa tako ni od opscenih situacija silovanja na groblju, incesta, ubistva djece i odrubljivanja glava.

Onaj ko kontrolira Željezno prijestolje, ima nevjerovatnu moć, pa je tron napravljen od mnoštva mačeva postala simbol oko kojeg su se koncentrisali najniži i najprljaviji ljudski porivi. Serija je stekla toliku popularnost da je slikanje na prijestolju posto ultimativni doživljaj, a posebna senzacija se dogodila u našem komšiluku kada su producenti odlučili iskoristiti Dubrovnik za scenografiju “Igre prijestolja”.

Zima dolazi

U izmišljenom Westerosu i Essosu događa se nekoliko zapleta, od kojih su dominantne tri priče. Prva se fokusira na savezništva i suparništva plemenitih kuća koje se bore za prijestolje, druga na prognanog posljednjeg potomka velike dinastije, a treća na obranu prijestolja od legendarnih stvorenja i dolazak zime koja prijeti svim stanovnicima. Serija ima pozamašnu glumačku postavu (257 govornih uloga) i mnoštvo likova, što je za one s manje pažnje uglavnom prva stvar koja ih odbija od gledanja.

Neki su elemente nadnaravne fantastike smatrali suvišnim, iako je magija ono što je sporedno u seriji, jer "pravi horori ljudske povijesti ne proizlaze iz orka i mračnih lordova, već iz nas samih”, kako je to naglasio autor književnog predloška. “Igra prijestolja” je osvojila rekordnih 38 Emmyja, na njoj su angažirani i porno glumci za scene orgija, a svi pamte jednu od najkontroverznijih scena, onu iz prve sezone, u kojoj je Emilia Clarke morala pojesti sirovo srce pastuha, napravljeno od želea.

“Igra prijestolja” je imala najplaćenije glumce u historiji televizije, koji su po epizodi bili plaćeni i do 2 miliona funti. Fanovi su zamijetili da je glavni lik u seriji zapravo Tyrion Lannister kojeg igra Peter Dinklage. Njegov lik se najviše puta pojavio u seriji. U prvih sedam sezona, od ukupno 67 epizoda Tyron se pojavio u čak 61 epizodi. Popularnost serije je bila tolika da je Netflix ljubomorno pokušao odgovoriti na nju visokobudžetnim projektom “Witcher” 2019. godine.

Posljednja sezona serije je vrvila greškama, a u jednom kadru u 4. epizodi se čak potkrala i plastiična čaša s kafom iz Starbucksa. Nikome nije jasno kako se ovo dogodilo u brižno razrađenoj scenografije vremena željeza, kamena i krzna, pa su neki čak postavili teoriju o najskupljem product placementu svih vremena, tj. da se čaša na stolu u blizini Emilie Clarke našla namjerno kao marketinški trik onih koji su znali da obožavatelji serije analiziraju baš svaki frame.

Ukoliko vas još ništa nije navelo da pogledate “Game of Thrones”, pa ni višak vremena proveden kod kuće u pandemijskoj godini, pred vama je dugo toplo ljeto, u kojem možete osjetiti dašak zime i pogledati zašto je ova serija postala kultna i prije nego što je završila i zašto su po njenom završetku obožavatelji ronili suze. Neki kažu da je “Game of Thrones” više od serije i puno više od televizije.