Halid, Brega, Loša...
570

Pogledali smo "Deset u pola": Za ovaj grad nije umrijeti grijeh

Piše: Ines Mrenica
Snimljen u pandemijskoj godini, film Danisa Tanovića je prvi bh. dugometražni igrani film koji tretira pojavu koronavirusa, a na veliko oduševljenje publike, večeras je otvorio 27. SFF. "Deset u pola" je topla priča o prijateljstvu i vječitim antagonizmima sarajevske mahale.
Bh. kinematografija je na aparatima. Održavaju je ekscesi i kreativni autori koji uspijevaju snimiti jedan ili dva filma u svojoj državi, a onda nekim čudom ti filmovi završe u Cannesu, u Berlinu ili na dodjeli Oscara. Zahvaljujući produkciji Obala Art Centra, SFF-a i TRT-a u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, film Danisa Tanovića "Deset u pola" snimljen je u rekordnih petnaestak dana u jeku trećeg vala pandemije koronavirusa, dokazujući ono po čemu su Bosanci i Hercegovci nadaleko poznati. A to je talent da snimaju filmove u gotovo nemogućim uslovima.

A nadaleko je poznat i lokalni duh Sarajlija, koji je u stanju svaku situaciju učiniti neizmjerno komičnom, ma koliko stvarnost bila crna i besperspektivna. Humor je ono što često stoji navedeno kao prva asocijacija na spomen grada na Miljacki, pored Olimpijade, Valtera, rock scene i ćevapa. Sarajevo je, uostalom, jedini grad gdje su se na otvorenju McDonaldsa jeli… ćevapi.

Da, ovaj put se radi o ćevapima, kako kaže naslov filma, zapravo popularna i najčešće naručivana porcija sarajevskih ćevapa. Poslastica za kojom vlada prava pomama među turistima i nezaobilazno gastronomsko iskustvo onih koji su na proputovanju Sarajevom, predmet su rasprave i konstantnog propitivanja kvaliteta i osobnih afiniteta, ali nikada nije u ovakvoj mjeri tretirana na filmu. Pored toga, postoji i prešutno natjecanje konkurentnih ćevabdžija, jer i u vremenima korone biti najbolji je pitanje važnije od života.

U pandemijom pogođenom Sarajevu ljudi hodaju s maskama na licu, svakodnevno obolijevaju, a kafane trpe posljedice zaključanog svijeta. Posla je sve manje, a Baščaršija se u proljeće 2021. godine pokušava oporaviti od zatvorenih radnji. Iako pandemija traje, a ekonomija je na izdahu, zagrebačka gastro vloggerka Gordana (Anja Matković) dođe na Baščaršiju da pojede najbolje ćevape (kako ona kaže "ćevose"). Enes (Branko Đurić) će je poslati kod Ize (Izudin Bajrović), kako bi ga na trenutak usrećio i priuštio mu prvu jutarnju kafu u dobrom raspoloženju.

Mirvad Kurić i Nermin Tulić u filmu “Deset u pola”
Mirvad Kurić i Nermin Tulić u filmu “Deset u pola”

Međutim, kako je put do džehenema popločan dobrim namjerama, prijateljski gest izaziva kolaps poslovnog i privatnog života. Dvojica ćevabdžija se sukobljavaju zbog kvaliteta ćevapa u njihovim ćevabdžinicama, a njihova djeca, koja su u ljubavnoj vezi, trpe sukob između očeva i imaju želju otići iz BiH. Zbog prepucavanja Enesa i Ize u cijelom gradu nastaje haos, gdje nisu baš svi spremni prihvatiti neminovne promjene koje dolaze s izazovnim vremenima.

Zbog influenserskog komentara, svi traže odgovor na pitanje gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu, a tu su društvene mreže i ostale digitalne platforme koje mogu stvoriti "hype" među ljudima. Enes tone sve dublje u svoju poslovnu propast, toliko da će posegnuti za uslugama kamatara…

Almir Palata Prle, Goran Navojec i Izudin Bajrović
Almir Palata Prle, Goran Navojec i Izudin Bajrović

Iako se radnja filma dešava u srcu Baščaršije, ono što lebdi iznad priče filma jesu nepremostivi antagonizmi sarajevske mahale, koji dolaze do izražaja onda kada se u naše živote umiješa neko sa strane. Nismo li nebrojeno puta do sada nastradali kada je naše dobrosusjedske odnose narušila neka sila koja bi ukazivala na naše razlike, provocirala ljubomoru i želju za dokazivanjem više vrijednosti?

I dok sarajevski "proizvodi" izazivaju oduševljenje u ostatku svijeta, na domaćem terenu su Brega, Halid i Loša za većinu samo gosti koji su došli sa pojedu ćevape. Pored ovih neprikosnovenih muzičkih zvijezda, u filmu se pojavljuje i Brano Jakubović iz Dubioza kolektiva, koji je uradio izvrsnu muziku za "Deset u pola". U filmu se mogu čuti i nostalgični hitovi Indexa, Bijelog dugmeta i Kemala Montena, ali i ratni hit "Vojnik sreće".

Reditelj Danis Tanović rekao je da je ideju za film dobio iz privatne rasprave s prijateljima o tome gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu. Ovaj film neće donijeti odgovor na to pitanje, jer je to stvar osobnih afiniteta, ali je zanimljivo da se informativni portal Klix spominje u filmu nekoliko puta i da smo saznali kolika je njegova dominacija u medijskom prostoru.

Izvrsnu filmsku fotografiju potpisuje Damir Šagolj, u čijem je objektivu Baščaršija predstavljena u posebnom koloritu. U ostalim ulogama u filmu pojavljuju se Helena Vuković, Goran Navojec, Kerim Čutuna, Mirvad Kurić, Nermin Tulić, Almir Palata i Mediha Musliović. Inače, ovo je ponovna saradnja Danisa Tanovića i Branka Đurića nakon uspješne "Ničije zemlje", ratnog filma koji je nagrađen Oscarom u kategoriji Najboljeg fllma s neengleskog govornog područja.

"Deset u pola" nije završen i njegova konačna verzija će biti napravljena nakon prikazivanja na Sarajevo Film Festivalu. Ovo je priča o prijateljstvu i činjenici da ono može doći na kušnju, ali da uvijek može prevazići sve prepreke. Film je topla priča o bosanskohercegovačkom mentalitetu, popularnoj kulturi i humoru, koja će vam nahraniti dušu, koju god porciju da uzmete. Petnaest u cijeli ili peticu s lukom i kajmakom.