Gostovao na HRT-u
108

Danis Tanović otkrio: Kultna scena iz "Ničije zemlje" zapravo mi se dogodila tokom rata u Sarajevu

D. J.
Screenshot: YouTube (Foto: D. S./Klix.ba)
Screenshot: YouTube (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosanskohercegovački redatelj i scenarist Danis Tanović gostovao je u HRT-ovoj emisiji "U svom filmu" gdje je govorio o brojnim temama te je otkrio i do sada nepoznate detalje iz svog života.

Prisjetio se rata i vremena kada se kao vrlo mlad priključio Armiji BiH te je radio kao snimatelj.

"Na početku rata ovdje je bio haos potpuni. Čovjek ima tri izbora - da pobjegne, da se sakrije ili da nešto napravi. Ja sam se s par prijatelja odlučio prijaviti. Nismo mi imali ni oružje, to su stvarno bili klinci koji su htjeli braniti grad. Umjesto da stojim i čekam, nenaoružan, puno je bolje i pametnije bilo da krenem snimati to što se događa. I tako sam krenuo, a tako sam i završio", pojasnio je.

Na pitanje voditeljice koliko mu je iskustvo rata pomoglo prilikom snimanja filma "Ničija zemlja", koji je nagrađen i Oscarom, Tanović kaže da bez tog iskustva ne bi bilo ni filma.

"Ne bi bilo 'Ničije zemlje' da nisam doživio rat. Puno nekih stvari koje su u tom filmu su zapravo stvari koje su se desile. Naprimjer, mi smo sjedili u štabu i jedan naš prijatelj je uletio zadihan i crven... I mi smo ga svi pitali 'Šta je bilo?'. Upravo je bilo granatiranje i mi smo mislili da je netko poginuo. I on ono onako, neko mu je donio vode i on reče: 'Joj ljudi sranja u Ruandi'. Mi ga gledamo i govorimo 'Adi dragi, vidiš gdje smo mi'. I onda je to nekako završilo u 'Ničijoj zemlji'", ispričao je Tanović.

Kad je 2002. godine njegov film "Ničija zemlja" u Cannesu vidjela slavna glumica Liv Ullmann, koja je bila predsjednica žirija koji mu je dodijelio nagradu za najbolji scenarij, javila je Danisu da je nabavila kopiju filma i odnijela ju slavnom redatelju Ingmaru Bergmanu.

"Šest mjeseci kasnije javila mi je SMS-om da je odnijela moj film Ingmaru Bergmanu na njegov otok. Nakon što je umro zvali su me da dođem na obilježavanje godišnjice njegove smrti, ali nisam mogao ići jer sam nešto snimao. Ali su mi rekli da su u Bergmanovoj osobnoj kolekciji našli i moj film", rekao je.

Film "Ničija zemlja" je dobio Oscara i Zlatni globus za najbolji strani film. Tanović je proglašen i najboljim evropskim scenaristom, a tu je i desetak nagrada s velikih međunarodnih festivala.

Prvog Srebrenog medvjeda dobio je 2013. za film "Epizoda u životu berača željeza", a već 2016. i za film "Smrt u Sarajevu".

Kaže kako je dobivao i pozive iz Hollywooda.

"Ja sam živio u Parizu. Kad su me zvali u Ameriku, rekao sam da znam za 'američki san', ali ja živim francuski. Meni je u Parizu bilo jako lijepo. Taman smo se nekako sredili, žena i ja. Nakon što je par puta došla u Hollywood sa mnom, kad se ukazala mogućnost da ostanemo, a imao sam zaista jako puno ponuda, sjeli smo, popričali i shvatili da ne želimo podizati djecu u tom okruženju", otkrio je Tanović.

Bh. redatelj rekao je i da upravo snima drugu sezonu nagrađivane krimi serije "Kotlina", dovršava film "Nakon ljeta" i priprema film o ratu u Ukrajini, gdje je i boravio prije godinu dana.