"Smrt u Sarajevu"
44

Takmičar u bh. kvizu "ZNZKVI" nije znao odgovor na pitanje o filmu Danisa Tanovića: Znate li vi?

N. O.
Screenshot/FTV
Screenshot/FTV
U večerašnjem izdanju bh. kviza "ZNZKVI" koji se emituje na FTV-u, takmičar nije znao pitanje o filmu Danisa Tanovića.

Večeras je voditelj bio Vlado Kao Takav, a uz njega je po pravilu bio i komentator kviza Ajda Činjenica. Jedan od takmičara dobio je pitanje iz kategorije "Novija politička historija BiH", a ono je bilo vezano za bh. oskarovca Danisa Tanovića.

"Film 'Smrt u Sarajevu' Danisa Tanovića inspirisan je radom intelektualca koji je tokom rata posjetio glavni grad BiH. Njegovo ime je?", glasilo je pitanje.

Među ponuđenim odgovorima bili su pobrojani: 1) Slavoj Žižek, 2) Noam Chomsky, 3) Bernard-Henri Levy te 4) Pascal Bruckner.

Screenshot/FTV
Screenshot/FTV

Takmičar je odabrao opciju pod brojem dva, međutim tačan odgovor je bio pod brojem tri - Bernard-Henri Levy.

Film "Smrt u Sarajevu" je nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinaleu 2016. godine, a radnja je smještena u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen upravo prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja "Hotel Evropa", a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

Bernard-Henri Levy je francuski filozof koji je bio jedan od začetnika pokreta francuskih intelektualaca koji su se zalagali za mir u Bosni i Hercegovini '90-ih.

Podsjećamo, "ZNZKVI" je trenutno jedini bh. kviz, a možete ga pratiti svakog četvrtka u periodu od 18 sati u programu Federalne televizije. Budući da je riječ o kvizu takozvanog telefonskog formata, sudjelovati možete putem brojeva 033 455 151 i 033 645 142. Više informacija o kvizu "ZNZKVI" možete pronaći na zvaničnoj web stranici kviza.