Detektivsko putovanje
15

Najtraženije na Netflixu: Potraga za psihopatom koji ubija mačke

Piše: Ines Mrenica
(Ovaj tekst može sadržavati spoilere i potencijalno uznemirujuće fotografije) Jeste li gledali Netflixov dokumentarac “Don’t F**k With Cats”, uzenimirujuću krimi priču o traganju za psihopatom koji ubija mačke?

Ako jeste, sigurno vam je dokumentarni serijal "Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer" bio najuzbudljiviji krimi televizijski događaj ikad i da ne pamtite kada ste zadnji put hipnotisani buljili u ekran bez potrebe za mobilnim telefonom, tečnošću ili toaletom. Kroz tri epizode Netflix briše granice između fikcije i stvarnosti i stavlja nas u nesvakidašnje detektivsko putovanje internet bespućima i potragu za psihopatom koji monstruozno zlostavlja i ubija životinje.

Ukoliko još niste pogledali jedan od najtraženijih naslova na Netflixu, propustili ste mučnu priču temeljenu na istinitom događaju, čiji se epilog dogodio 2012. godine. Zabava, iščekivanje i na koncu stanje šoka, tri su riječi koje najbolje opisuju kontroverzni naslov, a koji se na streaming servisu pojavio koncem prošle godine, nakon čega je njegova popularnost doslovno eksplodirala. Šizofrena priča po kojoj je projekat napravljen nalik je na plod pretjerano bujne scenarističke mašte, međutim, svi obrati u seriji su se zaista dogodili kada je kanadski manijak Luka Magnotta na internet postavio video u kojem je dvije mačke stavio u kesu namijenjenu za pakovanje odjeće i iz nje usisivačem usisao sav zrak, kreiravši vakum u kojem su jadne životinje uginule.

Gotovo istovremeno u Kanadi, grupa zaljubljenika u mačke povezuje se na internetu i počinju potjeru za zlostavljačem, što se u prvi mah čini kao “ubijanje” vremena grupe besposlenih ljudi. Međutim, ima Luka Magnota postaje tema broj jedan u državi kada on počini mnogo gori zločin, pa se u cijeli slučaj umiješaju entuzijasti i borci za prava životinja, policija i jedan čovjek čija je priča najšokantnija od svega viđenog u Netflixovom filmu. Članovi grupe analiziraju snimak na kojem je zabilježeno ubijanje mačaka i po svaku cijenu žele otkriti lokaciju na kojoj se dogodilo svirepo mučenje. Za vrijeme njihovog detektivskog angažmana pojaviće se još nekoliko video snimaka, a niko ih neće uzeti za ozbiljno dok Luka ne postavi vidio u kojem ubija kineskog studenta Lina Juna.

Netflixov dokumentarac počinje videom koji je snimio Luka Magnotta, u kojem prije ubijanja dvije male mačke ispuši cigaretu. Nakon internacionalne potjere i skrivanja, Magnotta je uhapšen u Berlinu u junu 2012. godine dok je u jednom internet cafeu čitao vijest o samom sebi. Izručen je Kanadi, gdje je osuđen na 25 godina zatvora za ubistvo prvog stepena, objavu opscenog materijala i nečasne radnje nad pokojnikom, gdje je uključeno i raznošenje dijelova mrtvog tijela. Za vrijeme suđenja, sakupljena je potrebna medicinska dokumentacija koja je Magnotti dodijelila dijagnozu paranoidne šizofrenije, što je donekle objasnilo njegovu potrebu za činjenjem zločina kojima je privlačio publiku na internetu, kao i potrebu za dobivanjem masovne pažnje i velikog broja klikova, što je u njegovom bolesnom umu stvaralo dojam veličine.

Splet okolnosti oko ovog događaja liče na neki perverzni Instagram model, ali pokazuju i kako internet otvara beskrajne mogućnosti da se brišu stroga pravila koja nameću određene profesije, u smislu da su lovu na psihopatu doprinijeli amateri u policijskom poslu. Lukin otac je na suđenju opisan kao zlostavljač i simpatizer nacista, koji je bio vrlo nasilan prema supruzi i djetetu.

Šiljak za led

Ovo je najinteresantniji i najuznemirujući dokumentarac ikad snimljen, u kojem imate priliku zaviriti u ekskluzivne snimke šizofrenog ludila koji vodi u zločin. Snimke koje je postavljao ubica su vješto inkorporirane u film i spretnom montažom (uz specifičnu muziku) dobijen je vrhunski triler. Priča je toliko mučna da nije poštedjela ni ekipu koja ga je realizirala, pa je i sam reditelj Mark Lewis priznao da mu je trebalo dugo vremena kako bi se ohrabrio i pogledao autentične snimke. Još jedna stravična činjenica koja govori o brkanju fikcije i stvarnosti jeste priznanje Luke Magnottija kako je uživao u filmovima “Sirove strasti” i “American Psycho”. Radi se o trilerima čiji su glavni protagonisti likovi koji čine ubistva iz bezrazložne potrebe za destrukcijom, iz koje će pokušati izaći nekažnjeno. Video u kojem je prikazao ubistvo kineskog studenta nazvao je “1 Lunatic 1 Ice Pick” (1 luđak 1 šiljak za led). Bila je to rekvizita kojom je misteriozna žena u “Sirovim Strastima” ubijala svoje žrtve prilikom seksualnog odnosa.

Jedna od ključnih protagonistica priče, Deanne Thompson je dobila je poruku koja je glasila: “Ko god se bori protiv čudovišta, u tom se procesu mora boriti i protiv toga da sam ne postane čudovište. I ako dovoljno dugo zuriš u ambis, ambis će ti vratiti istom mjerom". Deanne je u filmu eksplicirala neobičan naslov filma, rekavši da je internet bezgranično mjesto u kojem vlada bezakonje. Tamo možemo postaviti uznemirujuće snimke nasilja, pornografiju, a možemo snimiti i nekoga kako ga guramo niz stepenice. Ipak postoji jedno prešutno, “nulto pravilo”, a ono glasi da se “Ne možete se zaje*** s mačkama”.

Mačke uglavnom svi vole i to je vjerovatno ono što je Luka dobro znao, pa na koncu i iskoristio kao sredstvo za dobivanje pažnje hiljada ljudi. Video u kojem guši dva mačića je nazvao “1 boy 2 kittens”.