Reakcija za Klix.ba
385

Hadžihafizbegović kroz suze: "Quo vadis Aida?" je postigao što bh. diplomatija nije za 20 godina

A. B.
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović kroz suze je za Klix.ba prokomentarisao nominaciju filma "Quo vadis Aida?" za Oscara navodeći da je ovaj film postigao sve ono što bh. diplomatija nije mogtla u posljednjih 20 godina.

Čestitao je prije svega svima koji su učestvovali u realizaciji filma te naglasio kako su mu emocije pomiješane te da je jako uzbuđen zbog nominacije.

"Čestitam i zahvaljujem se svim ljudima koji su bili podrška filmu. S druge strane, jako sam potresen i katarzu sam doživio, pustio sam tešku mušku suzu sjećajući se svih nevinih žrtava i blasfemičnog i fašističkog poteza vlasti koji ne daju da se film prikaže u Banjoj Luci, a riječ je o bosanskohercegovačkom ostvarenju. To je krivično djelo i duboko vjerujem da postoji ogromni broj ljudi u Republici Srpskoj koji bi željeli pogledati film", kazao je Hadžihafizbegović.

Kako je kazao mi se ni dan danas od Srebrenice nismo odmakli i dalje je proživljavamo.

"To je ta groteska i danas se susrećemo sa ksenofobijom, mizantropijom, polusvijetom koji ni 26 godina nakon genocida ne želi da ga prizna, a onaj koji tako postupa spreman je ponovo počiniti taj zločin", dodao je.

Naglasio je da se svi bh. političari trebaju zavući u mišije rupe jer daju sramna sredstva za bh. kinematografiju.

"Neka se samo oni ne oglašavaju dok traje euforija oko Oskara, a s druge strane, ovo je toliko bitno i morat će proći izvjesno vrijeme da ovu činjenicu procesuiramo zbog toga što je ovaj film otvorio temu genocida u Srebrenici na sasvim drugačiji način i ovo je najvažnije od svega što je diplomatija naša uradila u zadnjih 20. godina", naglasio je bh. glumac.

Ovo je dokaz, kako kaže, da kultura može mijenjati svijest, politički, ali i svakodnevni narativ.

"Besrajno je značajno ovo, a odgovorno tvrdim da ako Bog da uzimamo Oskara i ovo je sigurno najbolji film ove godine. Važno je istaći da je film umjetnički dug prema svim žrtvama", poručio je Hadžihafizbegović.