"Ostaje grandiozno djelo"
414

Emir Hadžihafizbegović o Sidranu: Mi svoje ne cijenimo, mi svoje mahalski podrazumijevamo

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović oprostio se od Abdulaha Sidrana podijelivši zajedničku fotografiju uz poruku da nas je napustila "ljudska, intelektualna i spisateljska gromada".

Hadžihafizbegović je u svojoj oproštajnoj poruci napomenuo kolika je veličina bio Sidran ističući da iza njega ostaje "grandiozno djelo"

"Otišao je tiho u noći 23. marta 2024. godine, ramazanskog vakta, veliki Abdulah Sidran. Ljudska, intelektualna i spisateljska gromada Evrope i svijeta. Za mene je to bio moj Marquez i Pablo Neruda, moj Dostojevski i moj Jesenjin, moj Gunter Grass i Walt Whitman, moj Kundera, Thomas Mann, Sjenkijevič i Bernard Shaw", započeo je.

Nastavio je ističući da "mi svoje ne cijenimo i ne upoređujemo sa svijetom".

"Mi svoje mahalski podrazumijevamo i zavidimo mu, ali ostaje grandiozno djelo, božanskim nadahnuto, iskustvom dunjalučkim inspirisano i to se geniju oduzeti ne može. Ostaje Sidranov testament, na hartiji, u teatru, na filmu. Ostaju njegovi najbliži, njegova porodica koja će taj testament zajedno s nama koji smo 'babuku' voljeli i poštovali čuvati i vraćati mu se sa svim pokoljenjima koja dolaze. Molim gospodara svih svjetova da našem Abdulahu Sidranu podari lijepi džennet, a njegovoj porodici sabura", poručio je u objavi Hadžihafizbegović.

Bh. glumac imao je priliku sarađivati sa Sidranom još od 1985. godine i "Oca na službenom putu" što je bila njegova prva filmska uloga.

Podsjetimo, Sidran je preminuo sinoć u 80. godini nakon duge i teške bolesti. Do pred kraj svog života Sidran je bio aktivan - pisao je, stvarao i savjetovao. Posljednjih godinu dana povukao se iz javnog života i komunicirao je tek povremeno putem društvenih mreža.