San ili java...?
121

Film decenije "Inception" Christophera Nolana slavi 10 godina od premijere

Piše: Ines Mrenica
Nema sumnje da je Christopher Nolan jedan od vodećih reditelja današnjice, čiji su filmovi jednostavno osuđeni na uspjeh. Kontroverzni film "Inception" je ovog mjeseca proslavio desetogodišnjicu, a britansko-američki reditelj sutra slavi 50. rođendan.

Na spomen imena Christopher Nolan zagriženi fanovi njegovih filmova prvo pomisle na trilogiju o Batmanu "Dark Knight", dok su s druge strane oni koji ne mogu odoljeti njegovim mentalnim igricama i filmskim scenama koje se ne nižu hronološki.

Nolan se u svojim projektima poigrava našom pažnjom i inteligencijom, a proslavio se filmom "Memento" 2000. godine, snimivši priču o čovjeku s anterogradnom amnezijom, koji nastoji uhvatiti ubicu svoje supruge. U "Mementu" je glavni lik pokušavao stvoriti pamćenje događaja, bjesomučno praveći bilješke, snimajući fotografije i tetovirajući podatke na vlastitom tijelu. Nakon toga je uslijedila "Insomnia" (2002.) s Al Pacinom, priča u kojoj su dva detektiva smještena u grad na Aljasci, gdje sunce nikada ne zalazi, pa su premoreni od nespavanja dok pokušavaju uhvatiti ubicu mlade djevojke.

Ideja je virus koji se najbrže širi

Međutim, prije deset godina Christopher Nolan je napisao, producirao i režirao svoj najzahtjevniji film u karijeri. "Inception" je polovinom jula proslavo deset godina od premijernog prikazivanja, a ostao je upamćen po impresivnoj glumačkoj ekipi koju predvode Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Ellen Page, Tom Berenger, Marlon Cotillard i Michael Caine.

DiCaprio je Dominick Cobb, lopov koji dobija zadatak da usadi ideju u um jednog čovjeka. On obavlja poslove industrijske špijunaže, koristeći eksperimentalnu vojnu tehnologiju razmjene snova, koja mu omogućava ulazak u podsvijest svojih meta. On ima moć da se poigrava snovima i kaže da je ideja virus koji se najbrže širi među ljudima. Kontroverzni film je brojne gledatelje stavio na muke svojom zahtjevnom naracijom. Christopher Nolan je scenarij pisao deset godina, a film je dobio stotinjak nagrada, među kojima su četiri Oscara.

"Inception" je najbolje ocijenjen naučnofantastični triler proteklih deset godina po mišljenju korisnika filmske stranice IMDB. Većina vizuelnih efekata u filmu, među kojima su impresivni rotirajući hodnik i scene bestežinskog stanja, nije kreirano uz pomoć kompjuterske tehnologije. Prva slova imena glavnih likova - Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal and Saito – ispisuju riječ DREAMS, što na engleskom jeziku znači snovi.

Kao i u slučaju "Mementa", gledaocima filma "Inceptiona" bila su potrebna brojna objašnjenja, između ostalog o tome šta se dogodilo u posljednjoj sceni filma. Publika je, naime, imala nedoumice u vezi s tim je li je film završio scenom jave ili sna, a naposljetku je britanski glumački bard Michael Caine razriješio misteriju, objasnivši to jednom prilikom vrlo jednostavno: "Ako sam u sceni, onda je to java. Ako nisam, onda se radi o snu".

Fanovi kinematografskog opusa Christophera Nolana, koji 30. jula slavi 50. rođendan, razočarani su ponovnim odgađanjem njegovog novog filma "Tenet", čija je premijera bila zakazana za juli, a potom pomjerena za august ove godine. Suočeni s pandemijom koronavirusa, producenti žele sačekati bolje dane kako bi film slavnog reditelja ugledao velika platna. Špijunski triler ima naslov koji je zapravo palindrom (čita se isto s obje strane), a scenarij za film Nolan je pisao punih sedam godina.

Povratak u prošlost i budućnost

Nakon što je Nolanov "Interstellar" 2014. dobio Oscara za najbolje vizuelne efekte nismo mogli ni sanjati da će se svojim scenarijima vratiti u prošlost, sve do Drugog svjetskog rata. Godine 2017., ovaj reditelj snima remek-djelo "Dunkirk" IMAX 65mm kamerama, vjerno prikazavši događaje vezane za nevjerovatnu bitku kod Dunkirka i evakuaciju savezničkih vojnika iz Belgije, Britanije i Francuske, koji su bili odsječeni i opkoljeni od njemačke vojske u Francuskoj sedam dana u ljeto 1940. godine. Evakuacijom je tada spašeno više od 300.000 vojnika.

Zaštitni znak rediteljskog rukopisa Christophera Nolana je uvijek isto predstavljanje glavnih junaka, putem krupnih planova njihovih ruku u nekoj akciji. Uvodne scene su uvijek flashbackovi ili dijelovi scena iz sredine ili kraja filma. Nolanovi junaci u pravilu filmove završavaju nekim filozofskim monologom, a dok kreira svoje filmove, osebujni reditelj na setu uvijek pije čaj koji sadrži aromu posebne vrste naranči (sorta bergamot), koje rastu u Italiji.

Nolanu želimo sretan rođendan i još puno odličnih filmova te najmanje još jednu filmsku trilogiju o Batmanu u karijeri.