Zdravlje
15

Žene su izloženije stresu nego muškarci

Klix.ba
Žene tokom života dožive više mentalnih zdravstvenih problema zbog stresa s obzirom na različite uloge koje moraju ispunjavati tijekom života, za razliku od muškaraca koji su u tom pogledu dosta rasterećeniji, navodi se u novoj knjizi britanskog univerzitetskog profesora.

Profesor Daniel Freeman sa Univerziteta Oxford kaže da je istraživanje pokazalo da su poremećaji od 20 do 40 posto češći kod žena u bilo kojoj godini života nego kod muškaraca.

Stres kod žena nastaje zbog pritiska koji je na njima da ispune razne uloge u životu, a to je povod i za nastajanje dubljih problema, kao što su depresija, pa čak i fobija, kaže klinički psiholog Freeman.

Takvom stanju kod žena najviše ne doprinose geni, već vanjski faktori koji utječu na njih.

"Žene naprosto doživljavaju veću količinu stresa zbog zahtjevne uloge u društvu", navodi se u knjizi.

"Od sve većeg broja žena se očekuje da funkcionišu kao njegovateljica, domaćica i hraniteljica, a uz to sve još moraju savršeno izgledati i biti savršeno odjevene", navodi profesor.

Uz to sve žene su uglavnom manje plaćene za iste poslove koje obavljaju i njihove muške kolege, a sve su to razlozi da budu pod većim stresom i na kraju da boluju i od ozbiljnijih psihičkih bolesti, prenosi Daily Mail.