{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene su ujutro prgavije od muškaraca ako se nisu naspavale

12.3.2013. u 21:16
229
22
Žene su ujutro prgavije od muškaraca ako se nisu naspavale
229
Žene su ujutro prgavije od muškaraca ako se nisu naspavale
Žene koje se nisu dovoljno naspavale ujutro se bude prgavije i mrzovoljnije od muškaraca i potrebno im je više sna nego pripadnicima jačeg spola, pokazala je novo istraživanje.
Naučnici na Univerzitetu Duke u Sjevernoj Karolini također su utvrdili da nedostatak sna kod žena uzrokuje veći rizik od bolesti srca, depresije i psihičkih problema.

Suprotno od žena, san nije toliko povezan sa zdravljem muškaraca. Zapravo, u anketi se pokazalo da san ne utječe na povećan rizik od bolesti kod muškaraca.

"Otkrili smo da su žene depresivnije, pokazuju više ljutnje i neprijateljski su nastrojene u jutarnjim satima ako se ne naspavaju. Čini se kako manjak sna ima dramatičan učinak na njih", kaže dr. Michael Breus za CBS News.

Ono što je zaista opasno je to da kod žena koje nemaju dovoljno sna dolazi do zgrušavanja krvi, što može dovesti do moždanog udara.

Nije prvi put da stručnjaci sugeriraju kako ženama treba više sna nego muškarcima. Jedan od vodećih britanskih stručnjaka također je kazao kako je ženama potrebno najmanje 20 minuta više sna nego muškarcima.

"Jedna od glavnih funkcija sna je da se mozak 'oporavi'", kaže profesor Jim Horne, direktor Centra za istraživanje spavanja na Loughborough Univerzitetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: