{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Depresivne žene imaju dvostruko veći rizik da dožive moždani udar

17.5.2013. u 08:58
3
0
Depresivne žene imaju dvostruko veći rizik da dožive moždani udar
3
Depresivne žene imaju dvostruko veći rizik da dožive moždani udar
Žene u 40-im i 50-im godinama koje pate od depresije imaju dvostruko veći rizik da dožive moždani udar, upozoravaju stručnjaci.
Dokazi do kojih su došli studijom pokazuju da ih takvo stanje (depresija) čini ranjivijim u tim godinama.

U studiji koja je rađena 12 godina i pratila hiljade žene od 47. do 52. godine, otkriveno je da su one žene koje su imale depresiju, imale 2,4 posto više rizika da dožive moždani udar u odnosu na one koje nisu bile depresivne.

"Ljekari trebaju prepoznati ozbiljnost prirode lošeg mentalnog zdravlja i kakve posljedice to može imati u budućnosti. Potreban je veći ciljani pristup kako bi se prevenirala i tretirala depresija kod mlađih žena", rekla je autorica studije Caroline Jackson.

Više od 10.500 žena odgovorilo je na pitanja o svom mentalnom i fizičkom zdravlju te o nekim detaljima iz privatnog života u periodu od 1988. do 2010. godine.

Jedna od četiri žene odgovorila je da je bila u depresiji i koristila antidepresive. U tom periodu bilo je 177 moždanih udara.

Istraživači su uzeli u obzir i faktore koji mogu izazvati moždani udar, poput godina, socioekonomskog statusa, životnih navika i slično. Također obuhvaćeni su i faktori poput visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, prekomjerne težine i dijabetesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: