{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene koje imaju mačku sklonije su samoubistvu

4.7.2012. u 11:54
134
20
Žene koje imaju mačku sklonije su samoubistvu
134
Žene koje imaju mačku sklonije su samoubistvu
Naime, žene se mogu lako zaraziti parazitom Toxoplasma gondii ili jednostavno T. gondii, koji se nalazi u mačkinom izmetu i lako se prenosi, a njime se može zaraziti i konzumiranjem neopranog povrća ili nedovoljno termički obrađenim mesom.
Žene koje za kućnog ljubimca imaju mačku rizikuju da obole od mentalnih bolesti koje bi čak mogle rezultirati samoubistvom, tvrde stručnjaci.

Trećina svjetske populacije zaražena je ovim nametnikom, koji se skriva u moždanim ćelijama i mišićima, a često ne proizvodi nikakve simptome. Infekcija, koja se zove toksoplazmoza, povezana je sa mentalnim bolestima kao što su šizofrenija i promjene u ponašanju.

Naučnici iz SAD-a, Danske, Njemačke i Švedske pregledali su više od 45.000 žena u Danskoj, koje su između 1992. i 1995. dobile dijete.

Naučnici su željeli istražiti da li su žene koje su bile zaražene parazitom T. gondii imale više sklonosti ka samoubistvu.
Istraživanje je pokazalo da su žene zaražene ovim parazitom 1,5 puta sklonije samoubistvu, a razik raste sa povećanjem nivoa antitijela u borbi protiv infekcije.

"Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da Toksoplazma gondi dovodi do samoubistva, ali smo pronašli vezu između infekcije i autodestruktivnog ponašanja u kasnijem životu pojedinaca, što zahtijeva dalje proučavanje", kazao je vođa istraživanja Teodor Postolache sa Univerziteta u Marylandu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: