Prava priroda vaših ljubimaca
0

VIDEO / Mačke se izvan kuće pretvaraju u krvoločne lovce

Klix.ba
Umiljata i slatka krznena stvorenja koja vam inače predu u krilu, preko dana znaju biti krvoločni lovci, otkrili su istraživači sa Univerziteta Georgia (SAD).

U namjeri da otkriju pravu prirodu mačaka, istraživači su uz pomoć kamera, koje su bile pričvršćene za njihove ogrlice, otkrili da mačke tokom dana ubiju mnogo više životinja nego što se ranije mislilo.

"Ranije studije nisu uzimale u obzir to da mačke svoj plijen ili pojedu ili ga ostavljaju nakon što im dosadi igrati se s njim", kazala je Kerrie Anne sa Sveučilišta Georgija.

Ona i njene kolege regrutovali su 60 vlasnika mačaka, koji su imali zadatak da svako jutro svojim ljubimcima stave sićušnu kameru u ogrlicu, prije nego što ih puste napolje. Svaku večer, kada bi mačke ulazile u kuću, vlasnici su skidali snimljeni materijal.

Utvrđeno je da 30 posto mačaka sedmično ubije najmanje dvije životinje, a među "omiljenim" plijenovima su im gušteri, zmije i žabe, i to s visokih 41 posto. Ostale sisare, poput miševa i vjeverica, hvataju u samo 25 posto slučajeva, dok 12 posto otpada na ptice.

Također je otkriveno da mačke nisu oprezne pa tako prelaze preko prometnih saobraćajnica, jedu i piju hranu koju pronađu i ulaze u uske prolaze, gdje se lako mogu zaglaviti.

Osim toga, neke mačke vode dvostruki život i paralelno žive kod dvije porodice.