Zdravlje
1

Veći rizik za mušku djecu razvedenih roditelja od moždanog udara

Klix.ba
Naučnici tvrde da odrasli muškarci, čiji su se roditelji razveli, imaju tri puta veću šansu da dobiju moždani udar nego muškarci čije su porodice ostale na okupu.

Odrasli muškarci čiji su se roditelji razveli prije nego su oni napunili 18 godina imaju mnogo veću šansu da dobiju moždani udar od stalih ljudi. Međutim, razvod braka roditelja nema nikakvog utjecaja na odrasle žene, prenosi Daily Mail.

"Velika povezanost između razvoda braka roditelja i moždanog udara kod muškaraca je zabrinjavajuća. Činjenica je još više zabrinjavajuća ako se zna da smo iz istraživanja izbacili sve osobe koje su tokom odrastanja bile izložene roditeljskom nasilju", kazao je Esme Fuller-Thomson sa Univerzitata u Torontu.

Naučnicima nije sasvim jasno zbog čega muškarci čiji se roditelji razvedu imaju trostruko veći rizik od moždanog udara. Jedno od objašnjenja možda leži u regulaciji kortizola, hormona koji se povezuje sa stresom.

Kao i kod većine drugih naučnih istraživanja, prije nego donesu ikakve zaključke, naučnici se nadaju da će i u narednim istraživanjima ove vrste dobiti iste ili slične rezultate.

"Ukoliko dobijemo iste rezultate u narednim istraživanjima onda će se te informacije iskoristiti za poboljšanje edukacije o prevenciji moždanih udara", rekao je Fuller-Thomson.