Istraživanje
5

Nezaposleni imaju veći rizik od srčanog udara

Klix.ba
Istraživanje je pokazalo da nezaposleni ljudi starosne dobi između 40 i 60 godina imaju povećan rizik od srčanog udara. Rizik je gotovo jednak kao kod pušača.

U istraživanje je bilo uključeno više od 13.000 osoba, a rezultati su pokazali da se rizik povećava za čak 25 posto tokom prve godine nezaposlenosti. Taj rizik se povećava sa novim ekonomskim poteškoćama. Međutim, isti rizik nije zabilježen kod osoba koje su svojevoljno napustile posao, prenosi BBC.

Eksperti vjeruju da je glavni krivac stres te da su potrebna daljnja istraživanja na ovom polju.

Istraživanje je trajalo skoro 20 godina, a od 13.451 osobe koja je učestvovala u istraživanju, njih više od hiljadu je doživjelo srčani udar. Kada su naučnici istražili ko je sve doživio srčani udar, pojavili su se neki trendovi.

Muškarci i žene koji su pušili, koji su bili gojazni i koji nisu vježbali su imali povećan rizik od srčanog udara. Isti je slučaj bio i sa starijim osobama te sa onima koji su imali visok krvni pritisak ili dijabetes.

Međutim, nakon što su uklonjeni ovi općepoznati faktori koji povećavaju rizik od srčanog udara, naučnici su otkrili da je gubitak radnog mjesta također povezan sa rizikom od srčanog udara.

Bez obzira na vrstu radnog mjesta, oni koji su nedavno izgubili posao su imali 27 posto veću šansu da dobiju srčani udar. Efekt je bio kumulativan, jer su osobe koje su izgubile tri ili četiri posla imale čak 63 posto veću šansu za dobijanje srčanog udara.

"Vjerujemo da stres zbog gubitka radnog mjesta može objasniti ove brojke. Gubitak radnog mjesta ima veći utjecaj nego stresan posao", rekla je naučnica Linda George sa Univerziteta Duke u Sjevernoj Karolini.