Istraživanje
6

Nesretna djeca tokom života imaju veći rizik od srčanih oboljenja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rezultati istraživanja urađenog u Sjedinjenim Američkim Državama su pokazali da je nesretno djetinjstvu povezano sa srčanim problemima kasnije u životu. Naučnici kažu da su ti problemi posebno izraženi kod žena.

Istraživanje je pokazalo da je izlaganje stresu kod 7-godišnje djece povezano sa mnogo većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja kasnije u životu, prenosi BBC.

U istraživanje je bilo uključeno 377 odraslih osoba koje su učestvovale u ovom istraživanju i kada su bili djeca. Kada im je bilo sedam godina, svi su prošli kroz niz testiranja kako bi se utvrdilo njihovo emocionalno stanje. Te rezultate su uporedili sa najčešće korištenim faktorima rizika za kardiovaskularna oboljenja kod istih osoba, koje su sada u svojim ranim četrdesetim godinama.

Naučnici su zaključili da je visok nivo stresa kod sedmogodišnjaka povezan sa povećanim rizikom od dobijanja srčanih oboljenja kasnije tokom života. To povećanje je iznosilo 31 posto kod žena i 17 posto kod muškaraca.

Kod 40-godišnjaka, koji su kao djeca bili podvrgnuti stresu, rizik za dobijanje srčanog udara do 50. godine života je bio povećan za 3,2 do 4,2 posto kod žena i 7,3 do 8,5 posto kod muškaraca.

Dr Allison Appleton, vođa istraživanja, je rekla da su potrebna nova i opsežnija istraživanja kako bi se precizno utvrdili biološki mehanizmi koji stoje u bazi ovakvih rezultata.