Zdravlje
0

Svakodnevna meditacija ublažava simptome tjeskobe

FENA
Tridesetak minuta svakodnevne meditacije pridonijet će ublažavanju simptoma tjeskobe i depresije, pokazala je analiza rezultata gotovo 50 kliničkih ispitivanja.

Nuačnici su proučavali promjene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema, poput naprimjer nesanice ili fibromijalgije - kroničnog oboljenja koje karakterizira bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima te umor i bol na različitim točkama u tijelu. Samo je mali broj pacijenata obuhvaćenih istraživanjem patio od neke mentalne bolesti.

Dr. Madhav Goyal, profesor interne medicine na Univerzitetu Johns Hopkins i glavni autor istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA) i saradnici ustanovili su da je meditacija kao relaksacijska tehnika rada s umom ili oblik budističke tehnike koji se sastoji u usredotočenosti pažnje na sadašnji trenutak, pokazala obećavajuće rezultate u radu s pacijentima koji pate od blažeg oblika depresije ili tjeskobe.

Tokom osmosedmičnog ciklusa meditacije - po tridesetak minuta dnevno, općenito je uočeno poboljšanje simptoma boli, tjeskobe i depresije.

Naučnici su otkrili malo dokaza o općenitom poboljšanju razine stresa i kvalitete života, no analiza kliničkih istraživanja i tijekom idućih šest mjeseci pokazala je da je korist od meditacije neupitna, prenose agencije.