Zdravlje
146

Parovi najčešće traže psihološku pomoć zbog nedostatka komunikacije

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Danas je u Sarajevu, u sklopu prvog Festivala psihologije, održana radionica "Geštalt u radu s parovima" u kojoj su učesnici imali priliku učestvovati u vježbama u kojima su se upoznali sa geštalt terapijom, te pojmom para u psihologiji.

Ideja radionice je bila približiti psihologiju i psihoterapiju mladim ljudima, studentima psihologije i drugih fakulteta, ali i svim zainteresiranima bez obzira na spol, zanimanje i godine.

"Geštalt je psihoterapeutska metoda koju možemo nazvati 'trećom silom' i koja je usmjerena na klijenta, osobu koja je prekoputa psihoterapeuta, na njegove potrebe i zdrave mehanizme. Ovdje je bitan sam kontakt i odnos klijenta sa terapeutom", za Klix.ba pojašnjava Zvjezdana Jakić, psihologinja, psihoterapeutkinja i direktorica Asocijacije APOHA koja pruža podršku osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om i njihovim porodicama, ali i generalno mladim ljudima, te LGBT populaciji.

Pored Zvjezdane Jakić, koja je vodila ovu radionicu, tu je bio i gost iz Niša Slaviša Savić, profesor filozofije, koji je završio edukaciju iz geštalt psihoterapije u Beogradu.

Najčešći problem je nedostatak komunikacije

Zvjezdana Jakić se u razgovoru za Klix.ba osvrnula na najčešće probleme s kojima se parovi javljaju kod psihoterapeuta.

"Usljed nekih nepredviđenih životnih dešavanja i teškoća ljudi često zaborave zašto su uopšte postali par, prestanu komunicirati i fokusiraju se na negativne strane optužujući jedno drugo. Svjesnost o problemu je veoma bitna i tu psiholog ili psihoterapeut može puno pomoći parovima da vide svoj problem i komunikacijom ga uspiju riješiti", pojašnjava naša sagovornica.

Parovi se, iz njenog iskustva, najčešće na razgovor javljaju zbog problema nastalih usljed ljubomore, problema koji nastaju zbog razlika u odgoju djece, te nedostatka komunikacije.

"Jedna mlada žena je došla kod nas na razgovor sa željom da joj se pomogne da što bolje prebrodi razvod s mužem. Međutim, kroz naš rad, na razgovore i sastanke s psihoterapeutom je počeo dolaziti i njen muž i nakon određenog vremena oboje su uvidjeli kako je njihov problem zapravo bio nedostatak komunikacije. Nakon riješenih problema ostali su zajedno", govori Jakić i dodaje:

"Ništa se ne podrazumijeva, svakodnevna komunikacija za svaki odnos je veoma bitna."

I iako su žene te koje će generalno prve potražiti pomoć psihoterapeuta ili psihologa, Jakić navodi kako su česti primjeri u kojima se i muškarci odlučuju na ovu vrstu terapije i pomoći.

Mentalno zdravlje je važno baš poput fizičkog

Na Zapadu je svjesnost o važnosti brige za mentalno zdravlje itekako prisutna, te je sasvim normalno imati vlastitog psihologa ili psihoterapeuta, kod nas to nažalost nije slučaj.

Iako se kod nas u posljednje vrijeme o mentalnom zdravlju govori dosta više, to i dalje nije dovoljno, te postoje brojne predrasude o tome kako pomoć psihologa i psihoterapeuta traže samo oni koji su "ludi", "nenormalni", "slabi" itd.

Mentalno zdravlje je usko povezano s fizičkim zdravljem i ono ne smije biti zanemareno, a primjer su mnogobrojne psihosomatske bolesti, tj. bolesti različitih organa koje nastaju usljed psihičkih doživljaja, odnosno kao posljedica neurotičnih konflikata kao što su nervoza, stres...

Iz tog je razloga većinu psihosomatskih bolesti kao što su gastritis, ulcerozni kolitis, ulkus (čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu), te u pojedinim slučajevima dijabetes, hipertenziju, migrenu, astmu, te urtikariju potrebno liječiti uporedo i psihoterapijom.

"Isto onoliko koliko je bitna briga o fizičkom zdravlju, važna je i briga za mentalno zdravlje, te prevencija mentalnih poremećaja. To nas možda niko nije naučio, ali moramo misliti o svojim emocijama. To nije nešto što dolazi samo, o tome trebamo misliti i na tome trebamo raditi svakodnevno", poručuje Jakić.

Ova radionica je održana u okviru prvog Festivala psihologije koji je otvoren jučer na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu i trajat će do 2. oktobra 2015. godine.

U sklopu Festivala bit će održane različite interaktivne radionice, predavanja, prezentacije i okrugli stolovi koji će posjetiteljima pružiti uvid u aktuelne aktivnosti bh. psihologa, a imat ċe i mogućnost da postavljaju pitanja i učestvuju u diskusijama.

Teme o kojima će biti govora na Festivalu su različite - od psihoterapije, mentalnog zdravlja, ovisnosti, školstva, roditeljstva, nezaposlenosti i državnih reformi, idealna su prilika za interdisciplinarnu saradnju i razmjenu znanja i ideja stručnjaka različitih profila, te svih zainteresiranih za ponuđene teme.

Prisutni ċe imati priliku družiti se sa nekim od vodećih stručnjaka iz područja psihologije u Bosni i Hercegovini, ali i regiona, kao i sa studentima psihologije, koji su također značajni učesnici Festivala.

Više informacija o prvom Festivalu psihologije pronađite ovdje.