{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mentalni trening na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja

30.9.2015. u 21:17
32
5
Mentalni trening na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja
32
Mentalni trening na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja
Foto: Ilustracija
U okviru prvog Festivala psihologije, u četvrtak, 1. oktobra 2015. godine u 15 sati na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu održat će se prezentacija Mentalnog treninga.
Mentalni trening ili psihološka priprema sportaša je sastavni dio cjelokupne pripreme u sportu, a vrlo često i ključni dio koji se zapostavlja. Mentalni trening predstavlja oblik rada psihologa sa sportašem u kojem mu se pomaže usvojiti tehnike i znanja kojima će unaprijediti vlastitu izvedbu i učiniti ga mentalno snažnijim.

To je sveobuhvatan i cjelovit pristup, koji uključuje kontinuiran i planiran individualiziran ili grupni rad sa sportašem, trenerima, ali često i roditeljima djece u sportu. Glavni cilj mentalnog treninga je pomoći sportašu da na takmičenju pokaže svoj trenutni potencijal, te da ostvari rezultate u zoni vlastite izvrsnosti, što ne znači da mentalni trening može nadoknaditi nedostatak tehničko-taktičkih znanja i vještina ili nedovoljnu kondicijsku pripremu, iako svakako može pomoći u procesu usvajanja i postizanja istih.

Cilj radionice je predstaviti osnovni koncept mentalnog treninga i korištenje tehnika na planu poboljšanja motivacije, kontrole anksioznosti i frustracije, te poboljšanje fokusa i ostvarivanja adekvatne podrške u razvoju sportaša.

Prezentaciju vode Remzija Šetić, predsjednik Udruženja psihologa Federacije BiH i plivač Igor Čerenšek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: